Schouder


Pijn in de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben; van een verkeerde beweging met sporten, overbelasting in het werk tot een artrose in het gewricht. 

De fysiotherapeut zal daarom als eerste op zoek gaan naar de oorzaak van je schouderklachten. Afhankelijk van de uitkomst zijn er vervolgens verschillende therapieën of behandelingen mogelijk.

Het Fysiohuis is gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten, van sportblessures tot revalidatie na een schouderoperatie.

Onderzoek en behandeling
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek bieden wij verschillende behandelmogelijkheden voor klachten aan de schouder. De behandeling kan bestaan uit: 
  • Manuele therapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder;
  • Oefentherapie gericht op het versterken van de schouder;
  • Dryneedling als triggerpoints de oorzaak van de schouderklachten zijn;
  • Shockwave als verkalkingen in de pees de oorzaak zijn.
Fysiotherapie na schouderoperatie
Wij hebben intensieve contacten met de ziekenhuizen deze regio (o.a.Meander, Tergooi en Bergman Clinics) en je kunt bij ons terrecht voor de revalidatie na een schouder operatie. 

Het Fysiohuis is aangesloten bij het schoudernetwerk. Dit is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten uit de regio Gooi-Eemland, die zich gespecialiseerd hebben in de schouder. 
Naast scholing en delen van kennis gebruiken we het netwerk om contacten te leggen en te onderhouden met schouderorthopeden uit de regio. Door de goede samenwerking en communicatie met orthopeden uit onze regio bent u verzekerd van zorg die afgestemd is op uw individuele klacht. Daarnaast hebben onze schouderexperts de kennis en ervaring in huis om u te begeleiden bij het herstel van dit complexe gewricht. Zie ook www.schoudernetwerk.nl 


Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij schouderklachten

  • Manuele therapie

    Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van de houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

    Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.


    Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.


    Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn bij bewegen hebt, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.


    Voor meer informatie over manuele therapie klik hier.


  • (Sport) Fysiotherapie

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met onze kennis en kunde helpen wij je bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij je persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.


    Behandeling

    De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast indien nodig is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. 


    De invulling van de behandeling is altijd afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek tijdens de eerste behandeling en wat je met de behandeling wilt bereiken. Het behandelplan wordt altijd samen  in nauw overleg opgesteld. 


    Sportfysiotherapie

    Als je klachten sport gerelateerd zijn kunnen onze sportfysiotherapeuten je helpen. 


    Sportfysiotherapie richt zich op preventie, advisering en behandeling van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën met eenvoudige en complexe sportgerelateerde klachten en aandoeningen Doel is om de sporter op het gewenste en hoogst mogelijke niveau van sportuitoefening terug te laten keren.

  • Dryneedling

    Dry needling is een behandelmethode voor de behandeling van pijnklachten op basis van spierspanning en pijnlijke punten in de spier (ook wel triggerpoints genoemd). Met een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dryneedling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. 


    Triggerpoint behandeling

    Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op enige afstand in het lichaam veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:


    – pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

     – bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

    – verminderde kracht in de betrokken spier(en)

    – pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

    – tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid


    De behandeling is er op gericht om de triggerpoint uit te schakelen, door het gericht aanprikken met de naald. Na aanprikken raken de spieren snel en langdurig ontspannen, waardoor de pijnklachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.


    Voor meer informatie over Dryneelding klik hier.


  • Revalidatie na schouderoperatie

    Na een schouderoperatie moet je meestal de eerste 4 tot 6 weken met de arm in een sling. In de meeste gevallen kun je na 1 week met fysiotherapie starten, we beginnen dan met het passief bewegen van de schouder. 

    Zelf mag je dan alleen nog wat oefeningen doen voor de nek. Zodra de sling afgebouwd mag worden, begeleiden wij u hierin en dan mag je zelf aan het werk!

    Zowel met oefeningen in de oefenzaal als oefeningen thuis, bouwen we geleidelijk aan de kracht in de schouder weer op, totdat je je doel hebt behaald. 

    Bij de één duurt dit hele proces langer dan bij de ander, dit hangt af van de operatie maar ook van wat je wilt bereiken. Fietsen, autorijden, huishoudelijke werkzaamheden, werkhervatting en ook sporten behoort allemaal tot de mogelijkheden. 


  • Shockwave

    Shockwave wordt het in het Fysiohuis ingezet bij chronische klachten van het bewegingsapparaat. In de schouderregio gebruiken we het voornamelijk bij peesklachten. 


    Shockwave-apparatuur wekt schokgolven op met relatief veel energie. Deze schokgolven worden met een behandelstuk op de pijnlijke plek in het lichaam afgegeven. De golven verplaatsen zich door het lichaam naar de plaats van de aandoening. Bij shockwavetherapie wordt de energie in het pijnlijke weefsel opgenomen. Het lichaam reageert door het vrijmaken van verschillende stoffen die het herstel stimuleren. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties hebben een snel weefselherstel tot gevolg.


    Er is een proefperiode van 2 à 3 keer waarbij we kijken of er verandering ten goede is. Als dat zo is behandelen we gemiddeld 6 keer. Wanneer er geen verandering is stoppen we de behandeling met shockwave. Shockwave is een onderdeel van de behandeling en wordt gecombineerd met andere behandeltechnieken zoals oefeningen en/of taping. Alle huisartsen en andere verwijzers zijn op de hoogte gesteld van het protocol dat in het Fysiohuis gehanteerd wordt.


  • Echografie

    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben. Dankzij echografie kan er beter worden ingeschat welke behandeling het beste past.


    Wat is echografie?




    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren, pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist wat er mogelijk met de spieren of pezen aan de hand is, zoals een verdikking, een scheur, verkalking of vocht in het weefsel zit. 


    Voor meer informatie over echografie klik hier.

Share by: