Oncologische revalidatie


Oncologische revalidatie is bedoeld voor patiënten die behandeld worden of behandeld zijn voor kanker. Vaak ervaren mensen tijdens of na zo’n behandeling bijkomende problemen. Ze voelen zich bijvoorbeeld sneller moe, minder fit of hebben angstige gevoelens. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven. Oncologische revalidatie helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als je niet meer beter wordt, kan revalideren helpen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.


Voor wie is oncologische revalidatie geschikt?

Om te bekijken of revalidatie geschikt is voor jou, maken we eerst een afspraak voor een intake. Tijdens de intake bekijkt en bespreekt de fysiotherapeut of je mee kunt doen met de revalidatie. Je moet een redelijke conditie hebben zodat je kunt bewegen onder begeleiding van de behandelend fysiotherapeut. Zo mogelijk wordt er  2 keer per week getraind op kracht en conditie.


Beweegprogramma

Wij hebben een speciaal beweegprogramma voor oncologische patiënten. Het gaat hierbij om patiënten die na afronding van hun behandeling niet in staat zijn om zelfstandig hun activiteitenniveau te vergroten of te onderhouden, op basis van fysieke (lichamelijke) of mentale (geestelijke) beperkingen. Het programma heeft tot doel het inspanningsvermogen van de cliënt op een zo goed mogelijk niveau te krijgen, voor zover dit noodzakelijk is voor het bereiken van de persoonlijke doelen. Het programma is daarnaast in meer algemene zin gericht op het hernemen of ontwikkelen van een actieve levensstijl en het wegnemen van barrières voor, c.q. het weer zin krijgen in het actief bewegen.


Belangrijke onderdelen van het beweegprogramma zijn:

 

  • Het verleggen van en/of leren omgaan met grenzen
  • Het vergroten van het plezier in het bewegen
  • Het ontwikkelen of herwinnen van een actieve levensstijl
  • Het verbeteren van de voor het bewegen voorwaardelijke fysieke (lichamelijke) functies
  • Het scheppen van voorwaarden voor het zelfstandig vergroten/onderhouden van het gewenste niveau van fysiek (lichamelijk)functioneren.

 

Welke onderdelen van toepassing zijn en waar de nadruk van het programma ligt, zal in overleg met de cliënt moeten worden vastgesteld.

De fysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker.  Voorbeelden van problemen die op kunnen treden bij de oncologische patiënt zijn:

 

  • pijn
  • spanningsklachten
  • stug littekenweefsel
  • huidveranderingen
  • stijfheid van gewrichten en spieren
  • lymfoedeem (vochtophoping)
  • spierzwakte
  • conditieverlies
  • vermoeidheid
  • ontwijkende houding
  • Aandacht

 


Naast de lichamelijke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. We proberen deze factoren bespreekbaar te maken, bieden een luisterend oor en als het binnen onze competentie ligt, coachen we mensen op dit vlak en als nodig is, wordt doorverwezen.


Begeleiding in alle fases van de ziekten

De fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fases van de kanker. In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en bijvoorbeeld het verlichten van spanningsklachten.


Herstelfase

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om je conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.


Palliatieve fase

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht maar wel onder controle gebracht en gehouden kan worden. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke (lichamelijke), psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie.


De fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt.


De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De fysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden door een trainingsprogramma op maat te maken.


Terminale fase

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen of massage.


Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten werken nauw samen met de medisch specialisten vanuit het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en staan geregistreerd in Onconet.


Onze specialisten:

Share by: