Psychosomatische fysiotherapie


Langdurige lichamelijke klachten kunnen
worden veroorzaakt door spanning en
stress. Psychosomatische Fysiotherapie
helpt je om hier mee om te gaan en
daarmee je klachten te verminderen.
Voor wie is deze therapie bedoeld?
Soms kan het in je leven allemaal teveel zijn, zoals in het gezin en/of op het werk. Je kunt hierbij stress en spanningsklachten ervaren. Ook kan je last hebben van lichamelijke klachten bij angst en/of somberheid. Daarnaast kunnen pijnklachten spelen die langer aanhouden of lichamelijk onvoldoende verklaard zijn. Mogelijk hebben de klachten dan een psychosomatische oorzaak. 

Waardoor ontstaan psychosomatische klachten:
Meestal is er een lange aanloop naar de klachten toe. In het begin merk je er meestal niets van en worden signalen die het lichaam en geest afgegeven genegeerd of worden niet herkent zoals moeheid, pijn of prikkelbaarheid. Steeds past het lichaam zich weer aan. Op een gegeven moment heeft het aanpassingsvermogen zijn grens bereikt en ontstaan de lichamelijke klachten. Negeren van signalen van het lichaam, geen of moeilijk grenzen aan kunnen geven, inadequate gedachten over
met de klachten (of het omgaan met de klachten) en een disbalans tussen inspanning en ontspanning zijn allemaal factoren die meespelen in het ontstaan van de klachten.

Voorbeelden van psychosomatische klachten zijn:
Lichamelijke klachten bij een burn-out, hyperventilatie, spanningsklachten, chronische pijnklachten van hoofd, nek, schouders, rug, benen, onbegrepen darmklachten, vermoeidheid,
slaapproblemen, lichamelijke klachten bij paniek, duizeligheid, maar mogelijk ook bij prikkelbaarheid of concentratie en geheugenproblemen.

Wat is het doel van de behandeling?
Inzicht krijgen over het ontstaan van de klachten en factoren die deze in stand houden helpt mee om anders met de klachten om te gaan. Meer bewustzijn van het lichaam zorgt ervoor dat signalen beter gevoeld worden en grenzen beter aangegeven kunnen worden. Daarbij is het belangrijk dat je meer zicht krijgt op welke gedachten en emoties mogelijk een rol spelen
samen met de klachten. Soms is het doel om ontspannings- en/of ademoefeningen aan te leren of het vertrouwen in het lichaam te bevorderen. Wanneer het evenwicht tussen belasting
en belastbaarheid verminderd is kan gewerkt worden aan herstel hiervan. Wanneer een lichamelijke klacht, zoals bijvoorbeeld pijn, blijft bestaan kan met elkaar gekeken worden hoe je een andere manier met de klacht om kunt gaan. 

Waar bestaat de behandeling uit:
Bij de intake worden de lichamelijke, psychische en omgevingsfactoren in kaart gebracht die meespelen rondom de klacht. Aan de hand van de hulpvraag wordt een behandelplan opgesteld. Het accent in de behandeling ligt op de lichaamsgerichte benadering. Belangrijk is dat je jezelf kunt openstellen voor een ander inzicht en dat je zelf een actieve rol inneemt.

Interventies die gebruikt worden:
• Bewegings- en houdingsoefeningen in verband met
bewustwording
• Mobilizing Awareness
• Mindfulness
• Ontspannings- en ademoefeningen
• Opbouw van energiereserves bij vermoeidheid
• Communicatieve massage en beweging
• Klassieke massage
• Graded Activity
• Interventies op het gebied van slaapproblematiek,
o.a. bespreken van slaapfysiologie en slaaphygiene en
speciale oefeningen ter bevordering van het slapen
• Acceptance and Commitment Therapy
• Interventies op het communicatieve vlak, o.a.
Neuro Linguistisch Programmeren
• Emotieregulatie
• Oefeningen om meer in contact te komen
met het voelen
• Psychoeducatie en pijneducatie
• Bespreken van dagstructuur

In het fysiohuis zijn verschillende specialisaties aanwezig en wanneer nodig wordt er samengewerkt om je zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden.
Soms wordt er samengewerkt met de huisarts, een psycholoog, praktijkondersteuner geestelijke gezondheid of bedrijfsarts, dit natuurlijk altijd in
samenspraak.

Is deze therapie iets voor mij?
Als je denkt dat deze therapie je verder kan helpen, kan je in overleg met de huisarts of specialist een verwijzing krijgen. Het is ook mogelijk om zonder verwijzing zelf een afspraak te maken bij ons.

Wat vergoed de zorgverzekeraar?
Voor vergoeding psychosomatische fysiotherapie moet u aanvullend verzekerd zijn. De eerste behandeling is altijd een intake, vaak gevolgd door een korte behandeling. De behandelingen duren ongeveer 45minuten.
Share by: