Rug


Soms sluipt het er langzaam in, soms schiet het erin: rugpijn. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Pijn in de rug kan variëren van lichte irritante pijn tot extreme klachten waardoor bewegen praktisch onmogelijk is. Wat het ook is: je wilt er het liefst zo snel mogelijk weer vanaf.

Bij de meeste mensen met rugpijn is er sprake van aspecifieke klachten. Pijn waarvoor geen directe oorzaak is aan te geven, maar die meestal ontstaat door een verkeerde houding, overbelasting, stress of een combinatie van factoren. 
Zorgplan Lage rug
Voor de behandeling van lage rugklachten hebben we binnen het Fysiohuis een succesvolle therapie waarbij we gebruik maken van het ‘zorgplan rugpijn’. Met dit zorgplan is het merendeel van de mensen na ongeveer vier weken weer pijnvrij. Dit zorgplan leidt tot een persoonlijk traject op basis van een goede inschatting van de ernst van de rugpijn. Met het zorgplan combineren we de laatste wetenschappelijke inzichten en de richtlijnen tot de beste zorg. Snel, effectief en duurzaam, daar staan we voor.  

Specifieke rugpijn
Het kan ook zijn dat je last hebt van specifieke rugpijn; bijvoorbeeld door een hernia. Ook in dat geval kan de fysiotherapeut je helpen. Vaak is het bij rugpijn goed om te blijven bewegen, maar wel op de juiste manier. De behandeling is dan gericht op het verbeteren van de lichaamshouding en van de kracht en stabiliteit in de rug. In sommige situaties kan manuele therapie of dry needling helpen om van de pijn af te komen.

Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij rugklachten.

  • Manuele therapie

    Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van de houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

    Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.


    Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.


    Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn bij bewegen hebt, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.


    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben. Dankzij echografie kan er beter worden ingeschat welke behandeling het beste past.


    Wat is echografie?




    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren, pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist wat er mogelijk met de spieren of pezen aan de hand is, zoals een verdikking, een scheur, verkalking of vocht in het weefsel zit. 


    Voor meer informatie over manuele therapie klik hier.


  • Kinder Manuele therapie

    Kinder-manuele therapie is manueel therapie voor zuigelingen (0-1 jaar) en kinderen van 1– 18 jaar.


    Bij zuigelingen kan de klacht waarmee de ouders zich melden, zijn: langdurig met het hoofdje naar dezelfde zijde liggen en een sterke voorkeur hebben voor het roteren naar één zijde en / of sterk overstrekken. Ook als de zuigeling een afwijkende of onrustige slaaphouding heeft (huilend wakker worden meerdere keren per nacht) kan een verkennend consult bij een kinder-manueeltherapeut verhelderend werken.


    Kinderen van 1-18 jaar kunnen worden behandeld voor wervelkolom-gerelateerde-klachten, rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

    Hier kan manuele therapie een oplossing zijn als er sprake is van functiebeperking in de wervelkolom, verhoogde spierspanning of een verkeerde houding.


    De manuele therapie bestaat uit specifieke technieken gericht op het verbeteren van de functionaliteit en mobiliteit van gewrichten. Manuele therapie bij kinderen kan bestaan uit diverse mobilisatietechnieken. Bij zuigelingen en kinderen van 1 tot en met 12 jaar worden zelden manipulaties uitgevoerd, maar enkel zachte mobiliserende technieken. Indien dit geïndiceerd is, zal dit vooraf met het kind en de ouder worden besproken.


  • Fysiotherapie

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met onze kennis en kunde helpen wij je bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij je persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.


    Behandeling

    De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast indien nodig is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. 


    De invulling van de behandeling is altijd afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek tijdens de eerste behandeling en wat je met de behandeling wilt bereiken. Het behandelplan wordt altijd samen  in nauw overleg opgesteld. 

  • Dryneedling

    Dry needling is een behandelmethode voor de behandeling van pijnklachten op basis van spierspanning en pijnlijke punten in de spier (ook wel triggerpoints genoemd). Met een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dryneedling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. 


    Triggerpoint behandeling

    Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op enige afstand in het lichaam veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:


    – pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

     – bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

    – verminderde kracht in de betrokken spier(en)

    – pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

    – tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid


    De behandeling is er op gericht om de triggerpoint uit te schakelen, door het gericht aanprikken met de naald. Na aanprikken raken de spieren snel en langdurig ontspannen, waardoor de pijnklachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.


    Voor meer informatie over Dryneelding klik hier.


  • Rug oefengroep

    volg nog

Share by: