Knie


Knieklachten kunnen allerlei oorzaken hebben, maar de gevolgen zijn vaak hetzelfde: ze belemmeren je in je bewegingsvrijheid. Wie niet meer goed kan lopen, fietsen of autorijden ziet zijn wereld snel kleiner worden en levert een flink stuk zelfredzaamheid in.
Sportblessures
Knieklachten kunnen het gevolg zijn van een ongeval of van een plotselinge of geleidelijke sportblessure. Knieblessures komen het meest voor (ca. 20% van alle sportblessures), gevolgd door enkelblessures (15%). Problemen met de meniscus, hamstrings of enkelbanden zijn typische aandoeningen die door de sportfysiotherapeut worden behandeld. Waar de algemene fysiotherapeut zich vooral richt op de algemene dagelijkse bewegingen, gaat de sportfysiotherapeut een stap verder. Hij of zij richt zich bij je herstel ook op het weer oppakken van je sportactiviteiten. 

Hardlopen
Klachten aan de knie is ook een veel voorkomende blessure bij hardlopen. Binnen het Fysiohuis hebben we het Runninghuis: een fysiotherapeutisch expertisecentrum voor hardlopers. Vele hardlopers hebben hun weg gevonden naar het Fysiohuis, om daar advies te vragen of fysiotherapeutisch te worden behandeld.

Heup- en knieoperaties
Artrose (slijtage) is bij ouderen vaak de oorzaak van knieklachten; een kunstknie of knieprothese kan dan soms uitkomst bieden. De fysiotherapeut helpt je na de operatie weer snel in de benen. Bij het Fysiohuis gaan we hierbij te werk volgens het zogeheten behandel- en revalidatieprogramma na een heup-, knie- of schouderoperatie waarbij orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zij aan zij werken voor het snelste en beste resultaat. En als nodig of nuttig is, helpt de ergotherapeut je vervolgens thuis bij het weer veilig uitvoeren van de dagelijkse bewegingen zoals douchen of traplopen.

Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij knieklachten.

  • Sportfysiotherapie

    Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie. In de sportfysiotherapie staan het diagnosticeren van sportblessures, herstel, preventie en begeleiding centraal. Of u nu een beginnende, recreatief of een fanatiek sporter bent ongeacht uw leeftijd


    Binnen het Fysiohuis werken sportfysiotherapeuten die master opgeleid zijn en een academische verdieping in hun sportfysiotherapeutische kennis hebben verkregen bij de opleiding Master Sportfysiotherapie.


    Sportfysiotherapie richt zich op preventie, advisering en behandeling van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën met eenvoudige en complexe sportgerelateerde klachten en aandoeningen Doel is om de sporter op het gewenste en hoogst mogelijke niveau van sportuitoefening terug te laten keren.


    De gespecialiseerde sportfysiotherapeut heeft kennis van de specifieke bewegingen en belasting die tijdens het sporten op het lichaam inwerken. De sportfysiotherapeut weet hoe belangrijk sport voor u is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat wordt gemaakt. Enerzijds afgestemd op uw fysieke en herstelmogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent. In de behandeling en het revalidatieschema staan de aspecten coördinatie/stabiliteit, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen centraal. Wanneer deze aspecten weer in balans zijn kunt u vaak uw sport weer hervatten. Naast het zo snel mogelijk hervatten van de sport is het belangrijk om te analyseren hoe de blessure is ontstaan. Hierdoor wordt voorkomen dat de klachten terugkeren of nieuwe blessures ontstaan.


    Het doel van de sportfysiotherapeut is u sportspecifiek en functioneel te trainen, waarbij een bewegingsanalyse van de sport en sporter een onderdeel zijn, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke of wenselijke sportniveau. Zo nodig overlegt de sportfysiotherapeut met uw trainer over een aangepast trainingsschema.


    Behalve aangepaste oefenprogramma’s met of zonder gebruik van apparatuur zet een sportfysiotherapeut ook andere technieken in zoals mobiliserende technieken, dry needling, medical taping, shockwave of andere technieken om u herstel te bevorderen.


    Blessurepreventie advies is daarbij ook een vast onderdeel.


    Voor meer informatie over sportfysiotherapie klik hier.


  • Runninghuis

    Het Runninghuis is het fysiotherapeutisch expertisecentrum van het Fysiohuis voor hardlopers. Vele hardlopers hebben hun weg gevonden naar het Fysiohuis, om daar advies te vragen of fysiotherapeutisch te worden behandeld.


    Het loop-expertise-team van het Fysiohuis bestaat uit Marijn Michels (Master manueeltherapeut) en wordt zo nodig ondersteund door de andere sportfysiotherapeuten en manueeltherapeuten.  Marijn is een grote ervaringsdeskundige omdat hij zelf intensief hardloopt en trainingen geeft aan hardlopers op verschillende niveaus. Tevens beschikt het Runninghuis over een groot netwerk waardoor doorverwijzen naar bijvoorbeeld een in hardlopen gespecialiseerde sportarts gemakkelijk is.


    Het Runninghuis organiseert hardloopspreekuren, learnshops, cursussen voor hardlopers en incidenteel andere activiteiten rond hardlopen.


    Hardloopspreekuur


    Wij organiseren (bijna) iedere maand een GRATIS inloop hardloopspreekuur; zie voor de data hieronder. U bent zeer welkom op het spreekuur, maar neem wel uw loopschoenen en sportkleding mee!


    Het hardloopspreekuur is elke tweede vrijdag van de maand. Op dit laagdrempelige inloopspreekuur kunt u vrijblijvend advies vragen aan de therapeuten. Advies kan nuttig zijn wanneer je als loper een van de volgende vragen hebt.


    Denk je dat je een beginnende blessure hebt? Kun je met een bepaalde klacht wel of niet lopen en wat kan de oorzaak van de klacht zijn? Kun je bepaalde oefeningen doen om je klacht te verminderen? Of moet je toch naar een fysio- of manueeltherapeut? Wat voor vervangende training zou je kunnen doen tijdens een blessure of zijn er bepaalde tips of adviezen?


    Voor meer informatie over het Fysiohuis klik hier.


  • Revalidatie na operatie

    Na de operatie ga je meestal al snel weer naar huis. Wij komen dan snel langs om in eerste instantie een aantal basis zaken zoals bijvoorbeeld het lopen met krukken , traplopen , transfers van lig naar zit en stand door te nemen. Ook de wondcontrole en medicatie gebruik wordt op een rijtje gezet. 


    Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn , kunnen we verder niet zoveel doen. Na 2 weken zijn de hechtingen eruit of opgelost en kunnen we wat meer belasting op het operatiegebied gaan uitoefenen. We streven er naar om dan ook zo snel mogelijk de revalidatie voort te zetten in de oefenzaal op de praktijk. Daar begint het echte werk en wordt er gewerkt om weer fit en gezond te worden zodat je weer makkelijker en beter kunt functioneren in het dagelijkse leven. Wandelen, fietsen, huishoudelijke werkzaamheden , golfen, hervatten werkzaamheden en fitnessen behoren zeker tot de mogelijkheden 

  • Medical tape

    In het Fysiohuis wordt het Medical Taping Concept  toegepast. 


    De Medical tape heeft niet alleen een stabiliserende werking op gewrichten, maar ondersteunt ook de spierfunctie, de bloed- en lymfecirculatie en wordt toegepast bij aandoeningen van spieren en gewrichten. Dagelijkse activiteiten als lopen, fietsen, werken en sporten gaan hierdoor beter.


    De Medical tape wordt aangebracht op spieren en gewrichten voor de duur van 3-5 dagen. In deze periode kan ermee gewerkt, gesport en gedoucht worden.


    Vaak wordt oefentherapie in combinatie met Medical tape geadviseerd. Dit kunnen spierversterkende, mobiliserende of stabiliserende oefeningen zijn.


  • KNAP (KNie Artrose Preventie)

    KNAP is een oefenprogramma voor de ouder wordende knie. Vaak is een ‘nieuwe’ knie nog niet aan de orde, maar heeft iemand wel veel hinder van zijn of haar knie.


    KNAP bestaat uit 12 weken specifieke oefeningen voor de ouder wordende knie, begeleid door een fysiotherapeut. De oefeningen zijn functioneel, dat wil zeggen dat de bewegingen tijdens de oefeningen ook vaak voorkomen in onze dagelijkse activiteiten.


    Door KNAP verminderd de kniepijn en krijgt de knie een betere functie, waardoor je minder hinder ondervindt van de knie in het dagelijks leven. Aan het begin en einde van KNAP wordt de kniefunctie getest en zo kan de verandering van de kniefunctie goed worden weergegeven.



  • Echografie

    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben. Dankzij echografie kan er beter worden ingeschat welke behandeling het beste past.


    Wat is echografie?




    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren, pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist wat er mogelijk met de spieren of pezen aan de hand is, zoals een verdikking, een scheur, verkalking of vocht in het weefsel zit. 


    Voor meer informatie over echografie klik hier.

Share by: