Hoofdpijn en duizeligheid


Hoofdpijn  of duizeligheids klachten kunnen veel invloed hebben op je dagelijks functioneren.  Een aantal vormen van hoofdpijn of duizeligheid kunnen heel goed door een fysiotherapeut worden behandeld.  
Hoofdpijn
Het woord hoofdpijn zegt het eigenlijk al, het is een pijn die zich in het hoofd bevindt en het komt voor in verschillende ‘soorten en maten’: vaag, zeurend, intens, bonkend, knetterend, met steken en lichtflitsen; het kan variëren van licht zeurend tot intens bonkend. Hoofdpijn zit niet in de hersenen, deze bevatten namelijk geen pijnzenuwen. De pijn kan zitten in de bloedvaten die de hersenen omringen, in de hersenvliezen, de hoofdhuid, in de neusbijholten, aangezichtsspieren en nekspieren.

De hoofdpijn die ervaren wordt, wordt weer onderscheiden in verschillende soorten hoofdpijn, zoals spierspanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, hoofdpijn vanuit de kaak, hoofdpijn die afhankelijk is van medicijnen en mengvormen.

Een aantal vormen van hoofdpijn kan worden behandeld door een manueeltherapeut. De manueeltherapeut zal aan de hand van je verhaal en het onderzoek bepalen welke vorm van hoofdpijn bij jou aanwezig is en of dit een hoofdpijnvorm is waarbij manuele therapie van waarde kan zijn.

Er wordt veel geschreven over duidelijke relaties tussen de hoofdpijn en afname van de beweeglijkheid van de nek, toegenomen spierspanning en pijnpunten (triggerpoints) in de spieren, verminderde kracht en stabiliteit in de nek en een relatie m.b.t. de houding (vooral de positie van het hoofd). De manueeltherapeut onderzoekt al deze punten bij jou.

De resultaten van de behandeling zijn mede afhankelijk van hoe lang de hoofdpijn aanwezig is en van de  oorzaak(en), dit wordt altijd besproken na het onderzoek. 

Duizeligheid

Wij krijgen voortdurend informatie over de ruimte om ons heen en over de positie die ons lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig uit een aantal deelsystemen, namelijk: het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in de spieren en pezen. Signalen uit je benen en nek geven informatie over de stand van je lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat je houding wordt aangepast en je in evenwicht kunt blijven. 

Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar je bewustzijn zich bevindt. Als daar verkeerde of onbekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. De duizeligheid die ervaren wordt kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om je heen draait of het idee dat je zelf rondtolt.
 
Duizeligheid is geen aandoening of ziekte. Het is altijd een gevoel of een symptoom van iets anders. Elke stoornis op één van de plaatsen in het hele systeem kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken. Er zijn dan ook heel veel verschillende vormen van duizeligheid.


Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij hoofdpijn en duizeligheid.

  • Manuele therapie

    Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van de houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

    Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.


    Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.


    Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn bij bewegen hebt, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.


    Voor meer informatie over Manuele therapie klik hier.

  • Kinder Manuele therapie

    Kinder-manuele therapie is manueel therapie voor zuigelingen (0-1 jaar) en kinderen van 1– 18 jaar.


    Bij zuigelingen kan de klacht waarmee de ouders zich melden, zijn: langdurig met het hoofdje naar dezelfde zijde liggen en een sterke voorkeur hebben voor het roteren naar één zijde en / of sterk overstrekken. Ook als de zuigeling een afwijkende of onrustige slaaphouding heeft (huilend wakker worden meerdere keren per nacht) kan een verkennend consult bij een kinder-manueeltherapeut verhelderend werken.


    Kinderen van 1-18 jaar kunnen worden behandeld voor wervelkolom-gerelateerde-klachten, rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

    Hier kan manuele therapie een oplossing zijn als er sprake is van functiebeperking in de wervelkolom, verhoogde spierspanning of een verkeerde houding.


    De manuele therapie bestaat uit specifieke technieken gericht op het verbeteren van de functionaliteit en mobiliteit van gewrichten. Manuele therapie bij kinderen kan bestaan uit diverse mobilisatietechnieken. Bij zuigelingen en kinderen van 1 tot en met 12 jaar worden zelden manipulaties uitgevoerd, maar enkel zachte mobiliserende technieken. Indien dit geïndiceerd is, zal dit vooraf met het kind en de ouder worden besproken.


  • Fysiotherapie bij Duizeligheid

    Eerst is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is van de duizeligheid. Uw huisarts, de KNO-arts of de fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Sommige vormen van duizeligheid kunnen goed verbeteren door fysiotherapie. De therapie kan bestaan uit een serie van specifieke bewegingen met uw hoofd die de therapeut uitvoert (repositiemanoeuvres) en/of oefeningen.  


    Lees voor meer informatie onze blog over Fysiotherapie bij duizeligheid



Share by: