Heup


Heupklachten kunnen allerlei oorzaken hebben en de gevolgen zijn vaak heel vervelend: ze belemmeren je in je bewegingsvrijheid. Wie niet meer goed kan lopen, fietsen of autorijden ziet zijn wereld snel kleiner worden en levert een flink stuk zelfredzaamheid in.
Heup artrose
Een veel voorkomende oorzaak van heupklachten bij ouderen is artrose (slijtage). Met oefentherapie kan het functioneren vaak nog worden verbetert, maar soms is een kunstheup (heupprothese) nodig om de klachten echt te verbeteren. De fysiotherapeut helpt je na de operatie dan weer snel op de been.  Hiervoor maken we gebruik van een behandel- en revalidatieprogramma waarbij orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zij aan zij werken voor het snelste en beste resultaat.

Als het nodig of nuttig is, helpt de ergotherapeut je thuis bij het weer veilig uitvoeren van de dagelijkse bewegingen zoals douchen of traplopen.

Overige heupklachten
Heupklachten kunnen ook ontstaan door overbelasting in sport of werk. Mogelijk behandelmethodes die wij dan kunnen toepassen zijn; Manuele therapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de heup of Dryneedling als er sprake is van veel spierspanning rond de heup. 

Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij heupklachten

  • Revalidatie na operatie

    Na de operatie ga je meestal al snel weer naar huis. Wij komen dan snel langs om in eerste instantie een aantal basis zaken zoals bijvoorbeeld het lopen met krukken , traplopen , transfers van lig naar zit en stand door te nemen. Ook de wondcontrole en medicatie gebruik wordt op een rijtje gezet. 


    Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn , kunnen we verder niet zoveel doen. Na 2 weken zijn de hechtingen eruit of opgelost en kunnen we wat meer belasting op het operatiegebied gaan uitoefenen. We streven er naar om dan ook zo snel mogelijk de revalidatie voort te zetten in de oefenzaal op de praktijk. Daar begint het echte werk en wordt er gewerkt om weer fit en gezond te worden zodat je weer makkelijker en beter kunt functioneren in het dagelijkse leven. Wandelen, fietsen, huishoudelijke werkzaamheden , golfen, hervatten werkzaamheden en fitnessen behoren zeker tot de mogelijkheden

  • Ergotherapie

    Wat is ergotherapie?


    Ergotherapie richt zich op het zelfstandig uitvoeren van activiteiten, ook wel betekenisvol handelen genoemd. Wanneer u belemmering ervaart in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden, door lichamelijke of psychische problemen, kan de ergotherapeut samen met u kijken naar een oplossing.  Ook kan de ergotherapeut begeleiding bieden aan mantelzorgers, bijvoorbeeld als een kind of partner ziek of gehandicapt is.


    Wat doet een ergotherapeut? 


    Samen met u zoekt de ergotherapeut oplossingen bij praktische activiteiten. Door de activiteit op een andere manier aan te leren, de volgorde of activiteit aan te passen of gebruik te maken van hulpmiddelen, wordt ernaar gestreefd dat u de deze weer naar wens uit kan voeren. Op tal van gebieden, zoals zelfzorg,  mobiliteit binnen- en buitenshuis, het uitvoeren van het huishouden, manieren van communicatie, hobby beoefenen, het bijhouden van de administratie of het volgen van een studie en uitvoeren van werk.


    Voor meer informatie over ergotherpie klik hier.


  • Manuele therapie

    Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van de houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

    Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.


    Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.


    Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn bij bewegen hebt, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.


    Voor meer informatie over manuele therapie klik hier.



  • Dryneedling

    Dry needling is een behandelmethode voor de behandeling van pijnklachten op basis van spierspanning en pijnlijke punten in de spier (ook wel triggerpoints genoemd). Met een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Met dry-needling wordt meestal 1 naald gebruikt waardmee de spier kortdurend geprikkeld wordt


    Triggerpoint behandeling

    Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op enige afstand in het lichaam veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:


    – pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

     – bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

    – verminderde kracht in de betrokken spier(en)

    – pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

    – tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid


    De behandeling is er op gericht om de triggerpoint uit te schakelen, door het gericht aanprikken met de naald. Na aanprikken raken de spieren snel en langdurig ontspannen, waardoor de pijnklachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.


  • (Sport) Fysiotherapie

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met onze kennis en kunde helpen wij je bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij je persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.


    Behandeling

    De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast indien nodig is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. 


    De invulling van de behandeling is altijd afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek tijdens de eerste behandeling en wat je met de behandeling wilt bereiken. Het behandelplan wordt altijd samen  in nauw overleg opgesteld. 


    Sportfysiotherapie

    Als je klachten sport gerelateerd zijn kunnen onze sportfysiotherapeuten je helpen. 


    Sportfysiotherapie richt zich op preventie, advisering en behandeling van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën met eenvoudige en complexe sportgerelateerde klachten en aandoeningen Doel is om de sporter op het gewenste en hoogst mogelijke niveau van sportuitoefening terug te laten keren.

Share by: