Bekken


Bijna 1 miljoen mensen hebben last van problemen van de bekkenbodem. 
Bekende klachten zijn incontinentie (verlies van urine of ontlasting), windjes moeilijk kunnen tegen houden, pijn rond het bekken voor-of na een zwangerschap, niet naar de wc kunnen en dan opeens héél nodig moeten, frequente urineweg infecties (blaasontstekingen of nierbekkenontstekingen) of pijn bij gemeenschap.
Bekken klachten komen voor bij zowel vrouwen als mannen  Mannen hebben vaak mictieklachten (nadruppelen, verminderde plasstraal, onderbroken plasstraal, of niet goed leeg kunnen plassen).Ook kunnen er pijn of coördinatieproblemen van de bekkenbodem (zonder aanwijsbare oorzaak, of na een operatie in de onderbuik regio of een ongeval ) zijn, of erectieproblemen of obstipatie.

Bekkenklachten bij kinderen
Bekkenklachten kunnen ook bij kinderen voorkomen. Ongeveer 10% van de kinderen heeft problemen met plassen, en/of ontlasten, bedplassen of chronische buikpijn. De kinderbekkenfysiotherapeut kan samen met jou en je kind onderzoeken of dit probleem opgelost kan worden.

Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij bekkenklachten.

  • Bekkenfysiotherapie

    Een geregistreerde bekkenfysiotherapeute is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van deze klachten, en kan je vaak begeleiden in het herstel hiervan. 


    Tijdens het onderzoek wordt gediagnostiseerd of er sprake is van een onderactieve bekkenbodem (te zwak), of een overactieve bekkenbodem (te hoge basisspanning), of dat de coördinatie verbeterd moet worden (er is dan wel kracht, maar die wordt niet op het juiste moment gebruikt).


    Bij pijn bij gemeenschap kan een overactieve bekkenbodem en/of pijnpunten in dit gebied een oorzaak zijn, deze klachten zijn vaak goed te behandelen.


    Voor meer informatie over bekkenfysiotherapie klik hier.

  • Kinder Bekkenfysiotherapie

    Ongeveer 10% van de kinderen heeft problemen met plassen, en/of ontlasten,  bedplassen of chronische buikpijn. Deze problemen zijn daarmee na astmatische klachten, de tweede meest voorkomende ziekten bij kinderen. Deze cijfers zijn gebaseerd op meldingen bij een huisarts of kinderarts. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de ouders de klachten niet of slecht rapporteert waardoor het percentage waarschijnlijk nog hoger kan zijn.

    Klachten op het gebied van de bekkenbodem kunnen doorwerken naar de volwassen leeftijd. Ze hebben een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel het kind als de rest van het gezin. De bekkenfysiotherapeut met aandacht voor kinderen richt zich op kinderen en jongeren van 

    2-19 jaar.  



    Ook een buikoperatie, een aangeboren afwijking , veranderingen binnen het gezin of een traumatische ervaring kunnen problemen geven bij het plassen en poepen.

    Bekkenfysiotherapie met aandacht voor kinderen is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas- en/of poepproblemen. 

    De gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut of kinderfysiotherapeut gaat samen met u en uw kind onderzoeken of dit probleem opgelost kan worden.

     


    Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen twee en vier jaar. Om zindelijk te worden moeten kinderen dit wel kunnen, willen, begrijpen en doen. Ze moeten kunnen voelen dat de blaas en darmen gevuld zijn en begrijpen waarvoor een toilet of potje is. Meestal voelt een kind de darmvulling eerder dan de blaasvulling.

    Soms gaat zindelijk worden niet zonder problemen en komen ouders met hun kind van rond 3,5 jaar voor hulp vanwege de naderende basisschool. Met behulp van platen, filmpjes en ballonnetjes gevuld met water wordt het kind individueel duidelijk gemaakt hoe hun lichaam werkt, en worden ze bewust gemaakt van de spieren rond de poortjes. Er is altijd een papa of mama bij. Ook oudere kinderen kunnen nog regelmatig een ”ongelukje” hebben of moeite met bedplassen en kunnen voor deze problemen meestal geholpen worden.


    Indicaties bekkenfysiotherapie bij kinderen:

    • Plasongelukjes overdag

    • Bedplassen

    • Erg vaak moeten plassen

    • Blaasontstekingen

    • Angst om te plassen of te poepen

    • Verlies van ontlasting/vegen in het ondergoed

    • Obstipatie (verstopping)

    • Diarree

    • Buikpijn, verminderde eetlust, lusteloosheid.



    Binnen het fysiohuis is een geregistreerde bekkenfysiotherapeute met aandacht voor kinderen aanwezig.



Share by: