Zorgverzekering 2024 en Fysiotherapie bij het Fysiohuis

Hylke Brouwer • nov. 17, 2023

In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.

Wat als ik in 2024 verzekerd ben bij Aevitae, A.S.R. of ONVZ?

Als je in 2024 bij deze verzekeringen verzerkerd bent, dan worden de behandelingen zeer waarschijnlijk niet meer 100% vergoed. Je krijgt in 2024 van ons dan de factuur voor de geleverde zorg. Je betaalt ons de factuur en je kunt vervolgens deze factuur indienen bij de zorgverzekering.  Zij vergoeden dan afhankelijk van uw verzekering een gedeelte van het door ons gerekende tarief. In de praktijk betekent dit dat je ongeveer 10 tot 25 euro per behandeling zelf moet gaan betalen (mogelijk dat alleen zorg uit de basisverzekering nog wel 100% vergoed wordt, neem hiervoor contact op met de zorgverzekering).


Wel volledige vergoeding van Fysiotherapie bij het Fysiohuis?


Voor 2024 hebben we een contract met de meeste zorgverzekeringen, alleen dus niet met A.S.R. (label Ditzo),  Aevitae (EUCARE) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Als je de fysiotherapeutische zorg  volledig vergoed wilt hebben vanuit je zorgverzekering dan krijg je dat alleen van een zorgverzekering waar we wel een contract mee hebben. We hebben voor 2024 wel een contract met de verzekeringen die vallen onder de labels van: Achema, CZ, Menzis, VGZ, DSW, ENO en Zorg en Zekerheid.
Je kunt bijvoorbeeld op de site van
consumentenbond zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten. Daar vind je ook veel informatie over de basisverzekering en aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Het belangrijkste advies dat wij meegeven is; laat je goed informeren en vergelijk polissen met elkaar via een van de vele vergelijking websites zoals van de consumentenbond, zorgvergelijker of raadpleeg je eigen adviseur. 


Voor de vergoeding van fysiotherapie is het belangrijk om een aanvullende verzekering af te sluiten

De meeste kosten voor fysiotherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste behandelingen moet je, je aanvullend verzekere


Bepaal uw zorgbehoefte 

Bepaal voor jezelf, eventueel in overleg met je fysiotherapeut hoeveel behandelingen je mogelijk nodig hebt in 2024. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een aandoening. Sport of beweeg je intensief dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van spieren of gewrichten zult je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam. Kijk na of er bijvoorbeeld maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Of een maximaal bedrag. Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met wat je denkt nodig te hebben. Zo betaalt je niet teveel premie of voorkomt je dat je alsnog behandelingen moet betalen als u onvoldoende bent verzekerd. 


Chronische aandoeningen in basisverzekering 

Alleen fysiotherapie voor chronische aandoeningen wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. De overheid heeft bepaald welke aandoeningen vallen onder een "chronische aandoening". De overheid heeft echter bepaald dat je ook dan bijna altijd de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. De herstelzorg na covid-19 wordt direct vanuit de basisverzekering voor 50 behandelingen (en hoef je dus niet de eerste 20 zelf te betalen). 

 

Andere uitzonderingen zijn: bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie (9 behandelingen), fysiotherapie bij claudicatio intermittens of te wel etalage benen (37 behandelingen) en knie- en heup artrose (12 behandelingen) en COPD. 

 

Niet overstappen, wel wijzigen? 

Ook als je niet wilt overstappen, dan moet je goed opletten als je (veel) behandelingen fysiotherapie nodig hebt. Veel verzekeraars hebben dit jaar het aantal behandelingen voor fysiotherapie in hun polissen verlaagd. Kijk dus goed of de polisvoorwaarden niet veranderd zijn. Wijzigingen in de bestaande verzekering kunt je tot 31 december doorgeven. 

 

Belangrijke data 

Overstappen? Zorg dat je voor 31 december je huidige verzekering hebt opgezegd. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering te kiezen.  


door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
door Laura Jansen 27 sep., 2023
Esmée studeerde in 2014 af als fysiotherapeute, en deed haar opleiding in Nieuwegein bij Thim van der Laan. Een aantal jaar later studeerde ze af als master orthopedisch manueel therapeute aan de Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 is Esmée een vaste kracht in ons team, als één van de specialisten in de wervelkolom.
Meer berichten
Share by: