Feiten en Fabels over Hoofdpijn
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
Hoofdpijn kan effectief worden behandeld met Fysiotherapie
Feit
Wist je dat een aantal vormen van hoofdpijn behandeld kunnen worden door een manueeltherapeut? De manueeltherapeut zal aan de hand van je verhaal en het onderzoek bepalen welke vorm van hoofdpijn bij jou aanwezig is en of dit een hoofdpijnvorm is waarbij manuele therapie van waarde kan zijn. Je kunt een afspraak maken bij één van de gespecialiseerde hoofdpijntherapeuten in het Fysiohuis om je hoofdpijnklacht te laten beoordelen.
Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen
Feit
Volwassen vrouwen geven aan drie keer zo vaak hoofdpijn te ervaren als mannen. Dit zijn veelal vrouwen in de vruchtbare leeftijd (gemiddeld tussen de 16 tot 45 jaar), met als gevolg hormonale triggers van de hoofdpijnklacht. Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn en migraine. Meer dan 70.000 mensen hebben per dag een migraine aanval. Daarvan zijn er bijna 50.000 vrouw.
Kinderen kunnen ook migraine krijgen
Feit
Geschat wordt dat ongeveer 200.000 kinderen in Nederland last hebben van migraine. Het kan al rond het 5de levensjaar ontstaan. Migraine op de kinder- en puberleeftijd is vaak dubbelzijdige hoofdpijn, bij volwassenen is migraine altijd enkelzijdig. Migraine bij kinderen kan tussen de 1 – 72 uur duren, dat is korter dan bij volwassenen. Daarbij staan bij kinderen vaak misselijkheid, braken en duizeligheid op de voorgrond. Bij ongeveer de helft van de kinderen verdwijnt de migraine rondt de puberteit.
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en stress
Fabel
De link die mensen leggen wanneer je spreekt over spanningshoofdpijn is toch al snel dat de hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress en spanning, maar dit is niet waar. Het is een term uit de 19e eeuw, uitgevonden door artsen die toen nog geen verklaring hadden voor deze vorm van hoofdpijn. Hoe spanningshoofdpijn ontstaat weten we niet precies. Waarschijnlijk ontstaat spanningshoofdpijn door een combinatie van factoren. Stress kan zeker wel een factor zijn die de hoofdpijn in stand houdt. Net als een verkeerde houding, gespannen spieren in de nekregio, hormonale factoren en een verlaagde pijndrempel in de hersenen.
Chocolade kan een migraineaanval uitlokken
Fabel
Veel mensen beweren dat ze migraineaanvallen krijgen van bepaalde soorten voedsel. Vooral chocolade, bepaalde soorten kaas en citrusvruchten zouden boosdoeners zijn. Maar er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat bepaald voedsel aanleiding geeft tot migraineaanvallen én dat een bepaald dieet migraineaanvallen kan voorkomen. Een paar uur tot een paar dagen voor de migraineaanval gebeurt er al van alles in je lichaam. Je lichaam gaat bijvoorbeeld vocht vasthouden, soms ontstaat er nekpijn en vaak verandert je stemming. En nog een ander verschijnsel is: je kan trek krijgen in specifieke voeding. En als de aanval er dan éénmaal is, denkt je dat het komt door het eten van die voeding zoals de chocolade of kaas. Maar het is dus juist omgekeerd. Je kan het vergelijken met het premenstruele syndroom. Voordat de menstruatie doorbreekt krijg je vaak trek in zoet voedsel. Dan zeg je toch ook niet dat de menstruatie het gevolg is van die chocolade?
Je kunt meer hoofdpijn krijgen door het nemen van te veel pijnstillers
Feit
Het is verleidelijk om een pijnstiller te nemen bij hoofdpijn, maar er bestaat een vorm van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door het te vaak nemen van pijnstillers. Hierdoor kan het zo zijn dat de paracetamol juist meer klachten geeft. Overmatig gebruik, dat wil zeggen meer dan 15 dagen per maand paracetamol gebruiken, kan hoofdpijn veroorzaken. Bij triptanen is dit zelfs al bij 10 dagen of meer gebruiken per maand. Naast hoofdpijn kan overmatig medicijn gebruik ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en misselijkheid. Goed om te weten is dat je met een pijnstiller de oorzaak van de hoofdpijn niet wegneemt, maar de klachten slechts tijdelijk verlicht.







