Feiten en Fabels over Hoofdpijn

Jacqueline Vrieling van Maren • feb. 21, 2024

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn. 

Hoofdpijn kan effectief worden behandeld met Fysiotherapie

Feit

Wist je dat een aantal vormen van hoofdpijn behandeld kunnen worden door een manueeltherapeut? De manueeltherapeut zal aan de hand van je verhaal en het onderzoek bepalen welke vorm van hoofdpijn bij jou aanwezig is en of dit een hoofdpijnvorm is waarbij manuele therapie van waarde kan zijn. Je kunt een afspraak maken bij één van de gespecialiseerde hoofdpijntherapeuten in het Fysiohuis om je hoofdpijnklacht te laten beoordelen.


Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen
Feit
Volwassen vrouwen geven aan drie keer zo vaak hoofdpijn te ervaren als mannen. Dit zijn veelal vrouwen in de vruchtbare leeftijd (gemiddeld tussen de 16 tot 45 jaar), met als gevolg hormonale triggers van de hoofdpijnklacht. Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn en migraine. Meer dan 70.000 mensen hebben per dag een migraine aanval. Daarvan zijn er bijna 50.000 vrouw. 


Kinderen kunnen ook migraine krijgen

Feit
Geschat wordt dat ongeveer 200.000 kinderen in Nederland last hebben van migraine. Het kan al rond het 5de levensjaar ontstaan. Migraine op de kinder- en puberleeftijd is vaak dubbelzijdige hoofdpijn, bij volwassenen is migraine altijd enkelzijdig. Migraine bij kinderen kan tussen de 1 – 72 uur duren, dat is korter dan bij volwassenen. Daarbij staan bij kinderen vaak misselijkheid, braken en duizeligheid op de voorgrond. Bij ongeveer de helft van de kinderen verdwijnt de migraine rondt de puberteit. 

 

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en stress

Fabel

De link die mensen leggen wanneer je spreekt over spanningshoofdpijn is toch al snel dat de hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress en spanning, maar dit is niet waar. Het is een term uit de 19e eeuw, uitgevonden door artsen die toen nog geen verklaring hadden voor deze vorm van hoofdpijn. Hoe spanningshoofdpijn ontstaat weten we niet precies. Waarschijnlijk ontstaat spanningshoofdpijn door een combinatie van factoren. Stress kan zeker wel een factor zijn die de hoofdpijn in stand houdt. Net als een verkeerde houding, gespannen spieren in de nekregio, hormonale factoren en een verlaagde pijndrempel in de hersenen. 


Chocolade kan een migraineaanval uitlokken

Fabel

Veel mensen beweren dat ze migraineaanvallen krijgen van bepaalde soorten voedsel. Vooral chocolade, bepaalde soorten kaas en citrusvruchten zouden boosdoeners zijn. Maar er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat bepaald voedsel aanleiding geeft tot migraineaanvallen én dat een bepaald dieet migraineaanvallen kan voorkomen. Een paar uur tot een paar dagen voor de migraineaanval gebeurt er al van alles in je lichaam. Je lichaam gaat bijvoorbeeld vocht vasthouden, soms ontstaat er nekpijn en vaak verandert je stemming. En nog een ander verschijnsel is: je kan trek krijgen in specifieke voeding. En als de aanval er dan éénmaal is, denkt je dat het komt door het eten van die voeding zoals de chocolade of kaas. Maar het is dus juist omgekeerd. Je kan het vergelijken met het premenstruele syndroom. Voordat de menstruatie doorbreekt krijg je vaak trek in zoet voedsel. Dan zeg je toch ook niet dat de menstruatie het gevolg is van die chocolade?


Je kunt meer hoofdpijn krijgen door het nemen van te veel pijnstillers

Feit

Het is verleidelijk om een pijnstiller te nemen bij hoofdpijn, maar er bestaat een vorm van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door het te vaak nemen van pijnstillers. Hierdoor kan het zo zijn dat de paracetamol juist meer klachten geeft. Overmatig gebruik, dat wil zeggen meer dan 15 dagen per maand paracetamol gebruiken, kan hoofdpijn veroorzaken. Bij triptanen is dit zelfs al bij 10 dagen of meer gebruiken per maand. Naast hoofdpijn kan overmatig medicijn gebruik ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en misselijkheid. Goed om te weten is dat je met een pijnstiller de oorzaak van de hoofdpijn niet wegneemt, maar de klachten slechts tijdelijk verlicht.


door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
door Laura Jansen 27 sep., 2023
Esmée studeerde in 2014 af als fysiotherapeute, en deed haar opleiding in Nieuwegein bij Thim van der Laan. Een aantal jaar later studeerde ze af als master orthopedisch manueel therapeute aan de Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 is Esmée een vaste kracht in ons team, als één van de specialisten in de wervelkolom.
Meer berichten
Share by: