Het belang van ontspanning en goede nachtrust

Hylke Brouwer • jun. 23, 2023

Het is de laatste tijd veel in het nieuws, steeds meer mensen die overspannen zijn en/of een hoge (werk)druk ervaren. De meeste mensen zijn in het dagelijks leven bezig met het streven naar succes, productiviteit en het najagen van hun doelen. Hoewel ambitie en vastberadenheid mooie eigenschappen zijn, hebben we vaak de neiging om ons welzijn op de tweede plaats te zetten. Het belang van ontspanning en een goede nachtrust voor een goede gezondheid en het voorkomen van pijnklachten, wordt echter steeds duidelijker. In deze blog zullen we het belang van ontspanning en slaap voor onze gezondheid uitleggen en tips geven om dit te verbeteren. 

De impact van langdurige stress en spanning

 

Langdurige stress en spanning hebben een zeer negatief effect op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling aan stresshormonen het immuunsysteem verzwakt, ontstekingen bevordert en het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en depressie verhoogt(1). Door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga, kunnen we stressniveaus verlagen en het lichaam helpen herstellen. 

 

Het verband tussen slaap en gezondheid

 

Een goede nachtrust is belangrijk voor het bevorderen van een optimale gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort het risico op overgewicht, hartaandoeningen en suikerziekte verhoogd (2, 5). Tijdens de slaap  herstelt ons lichaam zich van inspanningen en stress gedurende de dag. Een goede slaaproutine, waarbij we voldoende uren slaap krijgen, is daarom zeer belangrijk voor onze gezondheid. Onvoldoende slaap kan ervoor zorgen dat we niet goed herstellen en daarmee kunnen we eerder te maken krijgen met klachten en problemen met de gezondheid.

 

Aanwezigheid van pijn en ontspanning

 

Ontspanningstechnieken kunnen ook een krachtig hulpmiddel zijn bij het voorkomen en verminderen van pijnklachten. Chronische pijn, zoals rugpijn, hoofdpijn en artritis, kan vaak worden verergerd door stress en spanning in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat ontspanningsoefeningen effectief kunnen zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met chronische pijn (4, 5). Bovendien bevordert een goede nachtrust de pijnverwerking en kan het de pijndrempel verhogen (3). Door voldoende te ontspannen en te slapen, kunnen we dus pijnklachten voorkomen en verminderen. 

 

Tips voor ontspanning en een goede nachtrust

 

- Creëer een rustgevende slaapomgeving: Zorg voor een comfortabel bed, vermijd elektronische apparaten voor het slapengaan en zorg voor een donkere en stille slaapkamer. 

- Ontwikkel een slaaproutine: Ga op vaste tijden naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Dit helpt om een regelmatig slaappatroon te bevorderen. 

- Beoefen ontspanningstechnieken: Probeer dagelijks activiteiten zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en het lichaam te ontspannen. 

- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en het verminderen van stress. 

- Beperk cafeïne en alcohol: Cafeïne kan de slaap verstoren, terwijl alcohol de slaapkwaliteit negatief beïnvloedt. 

 

Conclusie


Ontspanning en een goede nachtrust zijn van onschatbare waarde voor een optimale gezondheid en het voorkomen van pijnklachten. Wetenschappelijke studies benadrukken steeds meer de schadelijke effecten van chronische stress en slaapgebrek op ons welzijn. Door prioriteit te geven aan ontspanningstechnieken en een gezonde slaaproutine, kunnen we ons immuunsysteem versterken, het risico op chronische aandoeningen verminderen en pijnklachten voorkomen of verminderen.


Meer informatie of advies en oefeningen?

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je tips en adviezen ten aanzien van ontspanning en slapen? Neem contact met ons op! Wij kunnen je hierbij heel goed ondersteunen!


Referenties: 

 

1: Black, P. H. (2006). The inflammatory response is an integral part of the stress response: Implications for atherosclerosis, insulin resistance, type II diabetes and metabolic syndrome X. Brain, Behavior, and Immunity, 17(5), 350-364. 

2: Cappuccio, F. P., D'Elia, L., Strazzullo, P., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep, 33(5), 585-592. 

3:  Finan, P. H., Goodin, B. R., & Smith, M. T. (2013). The association of sleep and pain: An update and a path forward. The Journal of Pain, 14(12), 1539-1552. 

4: Gardiner, P., Lanes, T., & Gate, L. (2012). Integrative medicine approach to chronic pain: A systematic review of randomized clinical trials. Pain Medicine, 13(6), 1-21. 

5:  Grandner, M. A., Jackson, N. J., Gerstner, J. R., & Knutson, K. L. (2016). Sleep symptoms associated with intake of specific dietary nutrients. Journal of Sleep 


door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: