Marathon begeleiding: ervaringen vanuit de New York City marathon

Hylke Brouwer • nov. 17, 2023

 

Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.

 

Hylke Brouwer voor de start van de marathon


Voorbereiding 

Aan het lopen van marathon gaan meestal maanden van voorbereiding vooraf. Natuurlijk veel trainen en kilometers maken, maar ook het proberen en testen van voeding en jezelf goed verzorgen door voldoende rust en herstel in te bouwen. Ik mag dit jaar onderdeel zijn van het WE-link begeleidingsteam van een groep lopers die de marathon lopen voor de Cliniclowns België. In de groep zitten een aantal ervaren lopers, maar ook veel lopers die voor het eerst een marathon gaan lopen. In aanloop naar de marathon geven we een aantal trainingen, waar we samen met de groep lopen en ook veel tips geven over bijvoorbeeld de trainingsopbouw, wat je kunt verwachten van de marathon en hoe je je optimaal kunt voorbereiden. Bij blessures of kleine pijntjes kan ik advies en oefeningen geven. In de voorbereidingsfase ben ik het drukste op de twee dagen voor de marathon als we in New York zijn. Er zijn toch veel mensen die kleine pijntjes hebben, of soms zware benen van de reis. In de spannende dagen voor de marathon waar iedereen maanden voor getraind heeft kan dat leiden tot twijfels en kan ik gelukkig in de meeste gevallen de laatste twijfels wegnemen, of de spanning van de benen afhalen. En blijven herhalen dat het belangrijkste van deze marathon, het GENIETEN is. 


De marathon van NY 

Na maanden van voorbereiding is de grote dag eindelijk aangebroken op zondag 5 november. Het weer is super, het is zonnig met een tempratuur tussen de 12 en 16 graden. De start van de marathon is in Staten Island en de finish is in Central Park. De route loopt door de 5 wijken van New York: Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan. Het lijkt wel alsof de hele stad is uitgelopen om alle 50.000 lopers aan te moedigen! Overal langs het parcours staan de mensen rijen dik alle lopers aan te moedigen en hoor ik mijn naam in allerlei gekke Engelstalige varianten. Ik had mezelf vooraf voorgenomen om rustig te starten en dan, als ik me goed zou voelen, de tweede helft van de marathon mogelijk nog wat versnellen. Maar na een paar kilometer gooi ik dat plan onbewust in de prullenbak. Het lopen door de straten van New York in combinatie met de aanmoedigingen maakt dat ik niet naar mijn tussentijden kijk, maar wel hard begin te lopen. Halverwege kom in 1;29 door, wat een tijd onder de 3 uur zou betekenen. Maar op 30 kilometer begin ik de prijs te betalen voor mijn enthousiasme en het glooiende parcours. Mijn benen lopen helemaal vol en ik moet mijn tempo aanpassen en de laatste 10 kilometer moet ik een rustig tempo proberen te finish te halen zonder kramp te krijgen. Na 3 uur en 10 minuten kom ik voldaan de finish over! Het was GENIETEN en afzien tegelijk, maar dat laatste is mijn eigen schuld....  

 

Na de marathon 

Iedereen van de groep heeft de finish gehaald! En iedereen heeft zijn eigen mooie verhaal vanuit de marathon! Nu begint het herstellen met de eerste dagen veel spierpijn, de een meer dan de ander. Vooral traplopen is een vervelende activiteit, maar door rustig te blijven bewegen herstellen de spieren zich vanzelf weer.  

 

Runninghuis: Expertise in begeleiding hardlopen 
Binnen het Fysiohuis hebben we het Runninghuis. Het Runninghuis heeft expertise op het gebied van hardlopen en we begeleiden al jaren lang groepen naar marathons. Zo is Marijn Michels meerdere keren in New York en ook Chicago en Tokio geweest met groepen hardlopers in het begeleidingsteam van WE-link. We begeleiden bij het Fysiohuis veel hardlopers, dit kan zijn bij blessures, maar ook met gerichte adviezen om blessures te voorkomen. Klik
hier voor meer informatie over het Runninghuis. Daarnaast hebben we 1 keer per maand een hardloopspreekuur, waar je gratis terecht kan voor advies. Het eerstvolgende spreekuur is op vrijdag 1 december om 17.00.   

door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Laura Jansen 27 sep., 2023
Esmée studeerde in 2014 af als fysiotherapeute, en deed haar opleiding in Nieuwegein bij Thim van der Laan. Een aantal jaar later studeerde ze af als master orthopedisch manueel therapeute aan de Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 is Esmée een vaste kracht in ons team, als één van de specialisten in de wervelkolom.
Meer berichten
Share by: