Lage rugklachten en het belang van bewegen

Hylke Brouwer • apr. 30, 2019

Klachten aan de lage rug zijn een van de meeste voorkomende klachten die een fysiotherapeut ziet. In de Westerse bevolking krijgt 60-90% van de mensen ooit met de lage rugklachten te maken (1). De meest voorkomende vorm van lage rugklachten zijn acute lage rugklachten ook “spit” genoemd, hierbij ontstaat er ineens pijn in de rug. Soms ontstaat dit door het maken van een “verkeerde” beweging, maar veel vaker nog ontstaat dit spontaan. Het goede nieuws van acute lage rugklachten is dat de prognose voor herstel heel goed is, bij 75 tot 90% van de mensen gaan de klachten weer helemaal over binnen 4 tot 6 weken (1). Wat echter ook bekend is dat bij ongeveer 50% van mensen de klachten binnen 1 jaar weer terug komen (2).

Oorzaak van lage rugklachten

Wat de oorzaak is van lage rugklachten is verschillend per persoon en vaak ook moeilijk om precies te achterhalen. Vanuit de literatuur weten we van een aantal factoren dat ze geassocieerd zijn met het ontstaan van lage rugklachten. Dit zijn overgewicht (obesitas), veel werkstress , het verrichten van zwaar lichamelijk werk, veel uren autorijden of zitten en veel tillen en roteren (1).. Samengevat kun je zeggen dat wanneer de lage rug langdurig belast wordt in dezelfde houding(en), dit het risico op klachten vergroot.

Wat te doen? Bewegen!

Wat kun je dan nu doen om rugklachten te voorkomen? Het allerbelangrijkste wat je zelf kunt doen is BEWEGEN! En welke vorm van bewegen maakt eigenlijk niet uit! De beweegrichtlijn opgesteld door de gezondheidsraad geeft aan om minimaal twee en half uur per week matig intensief te bewegen; en het maakt dus niet uit of dat wandelen, fietsen, fitnessen, zwemmen, tennis of iets andersis! Kies iets waar je plezier in hebt en daarmee kun je het bewegen langdurig kunt volhouden! Als je op dit moment lage rugklachten hebt en je bent onzeker in wat je wel en niet kunt doen? Dan kan een fysiotherapeut je goed helpen met advies en mogelijk specifieke oefeningen.

Praktische tips:

·Kies een vorm van bewegen waar je (zoveel mogelijk) plezier in hebt.

·Plan het bewegen in je agenda, vooral bij drukte (als je rug het juist nodig heeft) schiet het er snel bij in.

·Beweeg ook veel tussen “de bedrijven” door, dus op je werk ieder uur minimaal een paar minuten bewegen. Daarnaast is het goed om te wandelen in de pauze en neem waar mogelijk de trap.

1: https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-aspecifieke-lagerugpijn#idp36528

2: Van Tulder MW, Koes BW. Evidence-based handelen bij lage rugpijn. Epidemiologie, preventie, diagnostiek, behandeling en richtlijnen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2013a

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-aspecifieke-lagerugpijn#note-7

door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: