Voorbereiding op je bevalling
Geen bevalling is hetzelfde en daarom is het toch altijd weer spannend hoe het zal gaan en is het belangrijk om je goed voor te bereiden op wat gaat komen. Met deze blog geef ik enkele tips die mogelijk kunnen helpen bij deze voorbereiding. Dat iedere vrouw de bevalling op haar eigen manier beleeft, is iets om rekening mee te houden wanneer je de deze blog leest.
De
meeste bevallingen verlopen volgens dezelfde stappen of fases. Hier kun je
jezelf voor de bevalling al op
voorbereiden. Een goede voorbereiding op je bevalling kan angst en onzekerheid
wegnemen en zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Om je voor te
bereiden op je bevalling kun je zelf veel doen:
Ga op zoek naar informatie, vraag je verloskundige
alles wat je weten wilt. Volg een zwangerschapscursus bijvoorbeeld ZwangerFit/
BevalFit, lees boeken over bevallen, kom naar een voorlichtingsavond, bespreek
je angsten en onzekerheden, maak een geboorteplan.
Je zult merken dat je in de loop van je
zwangerschap met steeds meer vertrouwen je bevalling tegemoet gaat. Het
allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam.
Pijn
Bevallen doet pijn. Bij de meeste vrouwen dan. Bij enkele vrouwen niet. Dan denk je, ik hoop dat het bij mij geen pijn doet, maar dat is ook niet erg handig. Als je een hele snelle bevalling hebt of je weeën niet voelt en ineens een baby eruit perst, ben je zo verrast door de situatie dat het juist een grote schok is. Zowel voor jou als je baby. Je bevalling bereidt je ook voor op de grote overgang naar het hebben van een baby. Daarom is het fijn dat je bevalling een aantal uren duurt. Gemiddeld zo’n 12 uur van begin tot eind. Het kan ook 2 uur of 2 dagen zijn. Het is bij iedereen anders.
Pijn tijdens de bevalling heeft ook een positieve functie. Na een paar uur pijnlijke weeën te hebben, maakt je lichaam endorfine aan. Dat is zelfgemaakte morfine. Daardoor voel je minder pijn, kun je in een soort trance terechtkomen of in een roes raken, waardoor je beter kunt ontspannen en door de endorfine is je baarmoeder gevoeliger voor het hormoon wat weeën opwekt, oxytocine. Daardoor worden dan ook je weeën krachtiger en effectiever en gaat je bevalling sneller. De endorfine en oxytocine gaan ook door je placenta heen naar je baby. Daardoor kan de baby de bevalling ook beter aan. Deze hormonen werken ook vlak na de geboorte. Dan zorgen ze voor het ‘geluksgevoel’ en de hechting met je baby. Ook wel de roze wolk of verliefdheidsgevoel genoemd.
Als je je verzet tegen de pijn van de weeën, maakt je lichaam adrenaline aan en dat werkt de positieve effecten juist tegen, dus dan voel je juist meer pijn en gaat de bevalling langzamer. Kortom: de kunst van het bevallen is dus ontspannen.
Bevalhoudingen
Om zo ontspannen mogelijk je ontsluitingsweeën op te vangen, moet je op zoek naar de houding of houdingen die voor jou het prettigst zijn. Dat kun je pas proberen tijdens je bevalling. Maar hoe meer mogelijkheden je van tevoren hebt bedacht, hoe makkelijker je tijdens je bevalling een ontspannen houding kan vinden. Tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën kun je het beste regelmatig van houding wisselen. Als je dat doet heb je minder pijn tijdens de bevalling en ook duurt de bevalling korter. Goed dus om hier van te voren je al wat in te verdiepen. Er zijn heel veel verschillende houdingen mogelijk.
Verschillende houdingen kunnen zijn:
- ga met je knieën op een kussen, voor de bank (of het bed) zitten en hang, tijdens een wee, met je bovenlichaam op de bank. Door met je billen te wiebelen (kwispelen als een hond) is de wee beter op te vangen. Na de wee ga je op je voeten zitten en rust je uit;
- zitten op een stoel met een hoge rugleuning, waarbij je ‘andersom’ op de stoel zit en op de rugleuning een kussen legt, waar je je hoofd op kunt leggen. Je partner kan zo ook achter je gaan zitten en zo nodig je rug masseren;
- zitten op een skippy- of gym bal helpt vaak goed. Door de bal kun je makkelijk draaiende bewegingen maken met je heupen of heen en weer wiebelen.
- hangen aan een deur of om de nek van je partner;
- zijligging in bed, vooral het laatste stukje van de ontsluiting is dit vaak prettig. Leg een kussen tussen je benen, dit ligt comfortabeler;
- de wc is een heel comfortabele plek om je terug te trekken, bovendien is dit de plek waar je vaak het makkelijkst alles los kunt laten. Je bent immers gewend om op de wc ongegeneerd jezelf te zijn. Natuurlijk doe je de deur niet op slot.
Ook tijdens het persen is het goed om regelmatig van houding te wisselen. Je kunt liggend in bed bevallen, op je zij, op handen en knieën, staand, gehurkt, op de baarkruk. Er zijn veel mogelijkheden. Doe vooral dat wat bij jou past en kies de houding die je prettig vindt. Maar ook hier geldt; wissel je houding af, dan zie je het beste resultaat en zal de persfase ook korter duren.







