Voorbereiding op je bevalling

Marieke Doff • mei 13, 2019

Geen bevalling is hetzelfde en daarom is het toch altijd weer spannend hoe het zal gaan en is het belangrijk om je goed voor te bereiden op wat gaat komen. Met deze blog geef ik enkele tips die mogelijk kunnen helpen bij deze voorbereiding. Dat iedere vrouw de bevalling op haar eigen manier beleeft, is iets om rekening mee te houden wanneer je de deze blog leest.

De meeste bevallingen verlopen volgens dezelfde stappen of fases. Hier kun je jezelf voor de bevalling al op voorbereiden. Een goede voorbereiding op je bevalling kan angst en onzekerheid wegnemen en zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Om je voor te bereiden op je bevalling kun je zelf veel doen:
Ga op zoek naar informatie, vraag je verloskundige alles wat je weten wilt. Volg een zwangerschapscursus bijvoorbeeld ZwangerFit/ BevalFit, lees boeken over bevallen, kom naar een voorlichtingsavond, bespreek je angsten en onzekerheden, maak een geboorteplan.
Je zult merken dat je in de loop van je zwangerschap met steeds meer vertrouwen je bevalling tegemoet gaat. Het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam.


Pijn

Bevallen doet pijn. Bij de meeste vrouwen dan. Bij enkele vrouwen niet. Dan denk je, ik hoop dat het bij mij geen pijn doet, maar dat is ook niet erg handig. Als je een hele snelle bevalling hebt of je weeën niet voelt en ineens een baby eruit perst, ben je zo verrast door de situatie dat het juist een grote schok is. Zowel voor jou als je baby. Je bevalling bereidt je ook voor op de grote overgang naar het hebben van een baby. Daarom is het fijn dat je bevalling een aantal uren duurt. Gemiddeld zo’n 12 uur van begin tot eind. Het kan ook 2 uur of 2 dagen zijn. Het is bij iedereen anders.

Pijn tijdens de bevalling heeft ook een positieve functie. Na een paar uur pijnlijke weeën te hebben, maakt je lichaam endorfine aan. Dat is zelfgemaakte morfine. Daardoor voel je minder pijn, kun je in een soort trance terechtkomen of in een roes raken, waardoor je beter kunt ontspannen en door de endorfine is je baarmoeder gevoeliger voor het hormoon wat weeën opwekt, oxytocine. Daardoor worden dan ook je weeën krachtiger en effectiever en gaat je bevalling sneller. De endorfine en oxytocine gaan ook door je placenta heen naar je baby. Daardoor kan de baby de bevalling ook beter aan. Deze hormonen werken ook vlak na de geboorte. Dan zorgen ze voor het ‘geluksgevoel’ en de hechting met je baby. Ook wel de roze wolk of verliefdheidsgevoel genoemd.

Als je je verzet tegen de pijn van de weeën, maakt je lichaam adrenaline aan en dat werkt de positieve effecten juist tegen, dus dan voel je juist meer pijn en gaat de bevalling langzamer. Kortom: de kunst van het bevallen is dus ontspannen.


Bevalhoudingen

Om zo ontspannen mogelijk je ontsluitingsweeën op te vangen, moet je op zoek naar de houding of houdingen die voor jou het prettigst zijn. Dat kun je pas proberen tijdens je bevalling. Maar hoe meer mogelijkheden je van tevoren hebt bedacht, hoe makkelijker je tijdens je bevalling een ontspannen houding kan vinden. Tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën kun je het beste regelmatig van houding wisselen. Als je dat doet heb je minder pijn tijdens de bevalling en ook duurt de bevalling korter. Goed dus om hier van te voren je al wat in te verdiepen. Er zijn heel veel verschillende houdingen mogelijk.

Verschillende houdingen kunnen zijn:

  • ga met je knieën op een kussen, voor de bank (of het bed) zitten en hang, tijdens een wee, met je bovenlichaam op de bank. Door met je billen te wiebelen (kwispelen als een hond) is de wee beter op te vangen. Na de wee ga je op je voeten zitten en rust je uit;
  • zitten op een stoel met een hoge rugleuning, waarbij je ‘andersom’ op de stoel zit en op de rugleuning een kussen legt, waar je je hoofd op kunt leggen. Je partner kan zo ook achter je gaan zitten en zo nodig je rug masseren;
  • zitten op een skippy- of gym bal helpt vaak goed. Door de bal kun je makkelijk draaiende bewegingen maken met je heupen of heen en weer wiebelen.
  • hangen aan een deur of om de nek van je partner;
  • zijligging in bed, vooral het laatste stukje van de ontsluiting is dit vaak prettig. Leg een kussen tussen je benen, dit ligt comfortabeler;
  • de wc is een heel comfortabele plek om je terug te trekken, bovendien is dit de plek waar je vaak het makkelijkst alles los kunt laten. Je bent immers gewend om op de wc ongegeneerd jezelf te zijn. Natuurlijk doe je de deur niet op slot.



Ook tijdens het persen is het goed om regelmatig van houding te wisselen. Je kunt liggend in bed bevallen, op je zij, op handen en knieën, staand, gehurkt, op de baarkruk. Er zijn veel mogelijkheden. Doe vooral dat wat bij jou past en kies de houding die je prettig vindt. Maar ook hier geldt; wissel je houding af, dan zie je het beste resultaat en zal de persfase ook korter duren.

door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: