Fit blijven in coronatijd: wandelen!

Valentijn Donk en Melanie de Graaf • jan. 27, 2021
Wel een avondklok. Geen avondklok. Een dag lang debatteren met als uitkomst een avondklok die een halfuur later begint. Scholen dicht. Scholen open. Laten we het erop houden dat de coronamaatregelen de gemoederen bezighouden deze maanden. En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de maatregelen er bij heel veel mensen keihard inhakken. Het duurt langer en langer en er mag minder en minder. Hoe ga je daarmee om?

In de kern is dat natuurlijk niet een vraag die wij in een  van enkele honderden woorden kan beantwoorden. Daarom focussen we ons op één aspect: beweging. Want juist in deze tijd, waarin we de sociale contacten moeten beperken en zoveel mogelijk binnenblijven, is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Dat vergroot je geluksgevoel en bevordert bovendien je gezondheid en weerbaarheid. Ik ben zelf 26 lentes jong, maar merk dat de coronacrisis ook invloed heeft op mijn fysieke gesteldheid. De teamsport ligt stil en in plaats van bewegen en mijn energie kwijtraken tijdens mijn werkzaamheden als buurtsportcoach, zit ik thuis. Nu heb ik zelf de oplossing geprobeerd te zoeken door onder andere een ‘sportgelegenheid’ te creëren in huis, in de vorm van gewichten en een fitnessmatje. We kunnen ons echter voorstellen dat niet iedereen die mogelijkheid heeft en daarom willen we je graag aansporen iets anders te doen. Iets wat wij ook doen – iedere dag in de pauzes – en wat vrijwel iedereen kan doen: wandelen.

“Is wandelen echt waar je een hele column aan wil wijden?” Absoluut! Zolang je voldoende afstand houdt van anderen, levert een dagelijkse wandeling, al is het maar voor een kwartiertje, je enorm veel op. Je blijft in beweging, komt buiten in de frisse lucht en hebt de mogelijkheid om je gedachten even te verzetten. Geen werk. Geen rennende kinderen. Alleen jij en de omgeving. Vind je wandelen an sich niet uitdagend genoeg? Maak dan eens gebruik van een wandel-app. Zo is er vanuit de Hersenstichting – onder aanvoering van neurowetenschapper Erik Scherder – een gratis app ontwikkeld: Ommetje. In de app verdien je punten door regelmatig te wandelen. En die punten geven je vervolgens een plek op een ranglijst. Je kunt je bijvoorbeeld met je werk als ‘team’ aanmelden om een eigen ranglijst te krijgen. Zo daag je elkaar uit om iedere keer weer te wandelen; een mini-competitie als het ware. Wandelen! Wandelen! Wandelen! 

door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: