Bevallen; In het ziekenhuis versus thuis
Misschien hebben sommige van jullie hier al over nagedacht en twijfelen anderen van jullie hier nog over. Of mogelijk heb jij al een duidelijke keuze gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen al voor de twaalfde week van de zwangerschap hebben besloten waar ze willen bevallen. Maar ook als je al een keuze gemaakt hebt kan het soms anders lopen dan gepland. Zo had ik tijdens mijn zwangerschap de voorkeur om thuis te bevallen maar doordat mijn dochter zich 6 weken eerder aankondigde, werd het toch een bevalling in het ziekenhuis. Andersom kan natuurlijk ook, dat je in het ziekenhuis wilt bevallen, maar dat het toch een bevalling thuis wordt, omdat je het bijvoorbeeld ineen keer toch wel lekker vindt thuis.
Hieronder geef ik je wat voordelen van bevallen in het ziekenhuis of thuis die je mogelijk kunnen helpen bij het maken van een keuze. Over veiligheid hoef je niet in te zitten want uit onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015 is bewezen dat thuis bevallen met je verloskundige net zo veilig is als in het ziekenhuis.
Thuis
-Voel je je op je gemak en voelt vertrouwd. Je kunt gaan staan, liggen, hangen of zitten waar je wilt.
-Je kunt na de bevalling in je eigen douche douchen en ook weer in je eigen bed kruipen.
-Je kunt bevallen in bed of in bad als dat voor jou prettig is.
-Je hoeft niet op pad met weeën. De verloskundige komt naar jou toe.
-Pijnstilling die thuis toegepast kan worden zijn steriele waterinjecties, acupunctuur, acupressuur, geboorte TENS (electroden) en ontspanningstechnieken.
Ziekenhuis
-Het is belangrijk dat je kunt ontspannen tijdens de bevalling, voor de één kan dit thuis zijn maar het kan ook zijn dat jij je juist op je gemak voelt in het ziekenhuis. Ook hier kan je je wensen aangeven als je van houding/positie wilt veranderen.
-Je bent weg van alle daagse dingen in je eigen huis en zo kan je in alle rust bevallen.
-Mogelijkheid tot pijnstilling in de vorm van een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil is mogelijk. Echter bovenstaande pijnstilling zoals onder het kopje ‘thuis’ beschreven is, kan natuurlijk ook in het ziekenhuis toegepast worden.
Daarnaast is het goed om te weten dat er ook kraamhotels in Nederland zijn waar je kunt bevallen. Denk mogelijk ook hier eens over na of dit een optie voor jou is.
Goede voorbereiding is het halve werk
Hoe beter je voorbereid bent des te beter je kunt ontspannen tijdens de bevalling. Hieronder daarom nog wat tips:
-Goed om te weten is dat er in ziekenhuizen regelmatig rondleidingen georganiseerd worden. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien dat dit ook nog kan helpen bij het maken van een keuze.
-Veel lezen, ZwangerFit, yoga en of andere cursussen volgen.
-Rust goed uit, eventueel ’s middags slapen, op tijd naar bed.
-Probeer diverse bevalhoudingen alvast uit. In één houding liggen kan leiden tot verkrampen. Een paar voorbeelden, zitten op een bal (wiegen), hangen over de tafel/bed, op handen en knieën.
-Warmte helpt ontspannen. Trek warme kleren aan (sokken), eventueel kruiken, douchen of een warm bad nemen.
-Bij pijn; let op een goede ademhaling: dit geeft houvast en helpt om te ontspannen.
Welke keuze je ook uiteindelijk maakt, belangrijk in ieder geval is dat jij je rustig en ontspannen kan voelen tijdens de bevalling! Je bevalt namelijk het best, waar jij je kunt ontspannen!







