Urineverlies na je bevalling

Marieke Doff • jul. 15, 2019

Doe je in de sportles liever niet mee bij het onderdeel touwtj springen omdat je dan het gevoel hebt in je broek te plassen? Verlies je wat urine als je hard moet niezen of lachen? Het is een probleem waar niemand graag over praat. Veel jonge moeders denken dat het erbij hoort. Maar is dat echt zo? Is ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling ’normaal’? Moet je dat gewoon accepteren of kun je er iets aan doen?

Antwoord op deze vraag; ja, in de eerste weken na je bevalling kan je last hebben van ongewild urine verlies. Maar; dit herstelt normaal binnen 6-8 weken. Zo niet; je kan er wat aan doen!

"Normaal"

Incontinentie na een bevalling is heel normaal. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen ermee te maken heeft. Bovendien komt het ook voor dat ongewild urineverlies al optreedt tijdens de zwangerschap. Gelukkig gaat incontinentie meestal binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer over. Maar ook wanneer de klachten na enkele maanden blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om urineverlies te verhelpen of te verminderen.

Waardoor komt urineverlies?

Ongewild verlies van urine tijdens sporten of bij hoesten en niezen wordt stressincontinentie genoemd. Het heeft hier niets te maken met psychische stress maar het woord stress is hier het Engelse woord voor inspanning, het wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol in het ophouden van urine en ontlasting. Goed functionerende bekkenbodemspieren zorgen voor ondersteuning van de organen in de buik en helpen onze blaas en darmen af te sluiten. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap (de bekkenbodemspieren verslappen onder invloed van hormonen en de baby geeft bovendien extra druk op de bekkenbodem), langdurig persen tijdens de bevalling of een kunstverlossing – al dan niet met een tangverlossing – kan ongewild urineverlies ontstaan.

De oorzaak van stressincontinentie ofwel inspanningsincontinentie is dus een verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodemspieren niet goed in staat zijn de extra druk op de blaas op te vangen die ontstaat tijdens het sporten of andere lichamelijke activiteit ontstaat stressincontinentie

In de meeste gevallen zal de incontinentie uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen zodra de bekkenbodemspieren weer sterker zijn. Wanneer je ook tijdens de zwangerschap last had van incontinentie is het aan te raden om zelf het één en ander te ondernemen om de spieren weer aan te sterken.

Bekkenbodem oefeningen:
Er zijn verschillende bekkenbodem oefeningen die je thuis kunt uitvoeren.

Oefening 1

Je ligt op je rug met opgetrokken knieën, voeten steunend op het bed. Je spant de bekkenbodemspieren aan en ontspant deze weer. Probeer zo weer gevoel en controle te krijgen over de bekkenbodemspieren.

Oefening 2

Als oefening 1; probeer de tijd van het aan- en ontspannen even lang te maken en breng er een ritme in aan. Bijvoorbeeld twee tellen aanspannen, twee tellen ontspannen.

Oefening 3

Als oefening 1; probeer het aanspannen van de bekkenbodem tien tellen vast te houden. Zorg dat je rustig doorademt tijdens deze oefening en na die tijd weer goed ontspant.

Oefening 4

Als oefening 1; probeer de bekkenbodem in stappen steeds een stukje aan te spannen. Vergelijk de bekkenbodem met een lift: je moet naar de derde verdieping maar de lift stopt ook op de eerste en tweede verdieping. Je kunt de bekkenbodem zo ook in verschillende fases laten ontspannen.

Deze oefeningen kun je vervolgens in zittende en staande houding doen. In principe zi jn alle houdingen mogelijk. Herhaal deze oefeningen regelmatig. Je bekkenbodem kan dan weer in goede conditie komen en je leert de spieren aan te spannen op het moment dat het nodig is.

In de meeste gevallen zal je met behulp van de oefeningen binnen 6 tot 8 weken van je incontinentie af zijn.

Bezoek je huisarts:
Gaat de incontinentie niet over na 2 maanden bekkenbodem oefeningen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Bekkenbodemtherapeut:
Wanneer je bij de huisarts geweest bent is de kans groot dat je wordt doorverwezen naar een bekkenbodemtherapeut. Dit is een fysiotherapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem. Zij kunnen beoordelen wat je incontinentie veroorzaakt: Heb je een overactieve of onderactieve bekkenbodem? Zit het probleem in de kracht of coördinatie of is de timing van aanspanning niet juist? Door middel van een (inwendig) onderzoek kan er gekeken worden waar ‘het probleem’ zit, zodat de juiste therapie geboden kan worden. In veel gevallen kun je geholpen worden en verdwijnen de klachten dan ook!


Bron afbeelding: https://www.wikihow.fitness/Do-Pelvic-Floor-Exercises


door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
door Laura Jansen 27 sep., 2023
Esmée studeerde in 2014 af als fysiotherapeute, en deed haar opleiding in Nieuwegein bij Thim van der Laan. Een aantal jaar later studeerde ze af als master orthopedisch manueel therapeute aan de Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 is Esmée een vaste kracht in ons team, als één van de specialisten in de wervelkolom.
door Tijmen Leenders 27 sep., 2023
Als fysiotherapeut en manueel therapeut zie ik veel patiënten met pijn in de bilregio. Pijn in de bilregio kan verschillende oorzaken hebben, het kan uit de onderrug komen, maar ook vanuit spierknopen in de bil. Soms moeten patienten lachen als ik ze vertel dat een spierknoop in de bil hebben, welke mogelijk de oorzaak is van de pijnklachten in de rug/bekken en heup regio. Daarna komen er vaak vragen zoals: “wat voor spieren zitten er dan in mijn bil? Hoe komt die spierknoop dan in mijn bil en hoe kom ik vanaf?” Vandaar dat ik in deze blog uitleg ga geven over pijn aan de bil. Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om eerst even in te zoomen op de anatomie van de bil spier en de locatie van de klachten. Wist je bijvoorbeeld dat we zeker 8 spieren in de bil hebben? Onder andere de: m. gluteus maximus, m. gluteus medius, m. gluteus minimus, m. piriformis, m. gemellus superior, m. gemellus inferior, m. obturator inferior en m. quadratus femoris. Zie het plaatje hieronder. Elk van deze spieren kan een bron van de klachten zijn en een actieve myofasciale triggerpoint, oftewel de bekende spierknoop pijn geven.
Meer berichten
Share by: