Thuiswerken

okt. 28, 2020

Thuiswerken en klachten van de nek, schouders e/o armen

Voor alle werkenden in Nederland geld vanaf maart dit jaar “werk zo veel mogelijk thuis als dit mogelijk is”. Thuiswerken brengt voordelen met zich mee, maar er kunnen ook nadelen ontstaan door het werken aan je bureau thuis of aan de eettafel. 
Vakbond CNV heeft een enquête laten invullen door 2500 CNV leden, waarbij 41 procent van de ondervraagden aangeeft vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken door Corona. Wij zien binnen onze praktijk ook regelmatig mensen die zich melden met deze klachten die zijn ontstaan door het thuis langdurig in eenzelfde (soms ongunstige) houding te zitten, waardoor structuren overbelast raken. Een goede werkplekinrichting en oefeningen tussen door kunnen klachten voorkomen.

Ergonomische werkplek 

Het is dus belangrijk om voor een zo goed mogelijke ergonomische werkplek te zorgen. Een aantal aandachtspunten zijn: 
  1. Probeer stoel- en tafelhoogte zo op elkaar af te stemmen dat je armen/schouders een ontspannen houding hebben. Je laat je schouders ontspannen hangen, buigt je ellebogen 90 graden en schuift dan aan de tafel. Je onderarmen zouden nu op de tafel moeten liggen. Een bureaustoel die je op hoogte kan instellen zou het meest praktisch zijn. Heb je geen bureaustoel en zit je nog te laag, kan je een kussen pakken om op te gaan zitten.  
  2. Zit goed recht op, zodat je hoofd boven je romp staat. Als je ingezakt zit en je hoofd gaat mee naar voren wordt de belasting in je nek vele malen hoger. 
  3. De bovenkant van je scherm moet ongeveer op ooghoogte staan, hiermee voorkom je dat je je nek moet buigen en je hoofd naar voren hangt. Werk je met een laptop, zet dan de laptop op een verhoging en sluit een los toetsenbord aan op de laptop. Of zorg voor een tweede scherm wat in hoogte verstelbaar is.
  4. Probeer de stoel zo in te stellen dat je voeten ondersteund worden door de grond of een voetenbankje (of bijvoorbeeld een pak printerpapier). Knieën horen op vrijwel dezelfde hoogte als je heupen te zijn. 
  5. Af en toe staand werken geeft afwisseling op langdurig zitten. Moet je telefoneren, dan kan je dit staand doen en even door de kamer lopen. Of een artikel lezen kan ook prima staande. 
  6. Neem micropauzes: haal wat drinken (ben je gelijk bezig om te zorgen de 1,5 liter vocht inname van de dag te halen), loop naar het toilet of doe enkele oefeningen. 
Door je lichaam even een andere houding te geven, kunnen spieren ontspannen en wordt de doorbloeding beter, dit voorkomt klachten.  

Welke oefeningen kan je doen?

De onderstaande oefeningen zijn makkelijk te doen tussendoor, herhaal elke beweging 20x, beweeg rustig en houdt elke beweging ongeveer 3 seconden vast.
- zit goed recht op en draai je hoofd naar links en rechts, beweeg echt naar de eindstand.
- zet je handen in je nek, breng je ellebogen voor je gezicht naar elkaar toe. Je ellebogen wijzen zo naar voren. Beweeg nu je ellebogen richting het plafond, hierdoor strekt je rug op.
- zit goed recht op, je hoofd moet boven op je romp staan. Maak nu een “onder kin” door je kin in te trekken en laat weer los.
- zet je handen in je nek, laat je ellebogen naar buiten wijzen. Draai nu je romp naar links en daarna door naar rechts.
- pak met de linkerhand de rechter elleboog vast en breng de rechterarm zover mogelijk voor het lichaam langs naar links (hiierbij rekken de spieren bij de schouderbladen). Ontspan en voer de oefening daarna uit voor de linker arm.
- ga staan en maak een squat.

Ga het maar eens proberen en je zult ervaren hoe fijn het is om je lichaam even in beweging te zetten.


En vergeet niet in je lunchpauze een wandeling te maken of een stukje te fietsen. Even een frisse neus halen verbetert de concentratie (denk je trouwens ook aan een goede ventilatie thuis op je werkplek?). En buiten zijn in het licht is goed voor de vitamine D aanmaak van je lichaam, zeker in deze periode waarin wij veel binnen zijn.  


Persoonlijk advies?

Wil je graag persoonlijk advies over hoe je thuis je werkplek zo goed mogelijk kan instellen? Of heb je klachten en/of wil je deze voorkomen en wil je daar advies over? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je voorzien van persoonlijk en gericht advies. Wi kunnen dit ook doen voor bedrijven (eventueel op afstand)!


Wil je nog meer tips en adviezen horen en zien? Kijk dan naar onderstaande uitzendingen gemaakt door het Fysiohuis in samenwerking met de LOS.


door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: