Fit op maat tijdens zwangerschap en na bevalling

Marieke Doff • jun. 08, 2020
Zorg op maat, fit op maat, we kunnen zo wel even doorgaan met wat we allemaal “op maat” wensen. Het spreekt vanzelf dat niet iedereen met dezelfde conditie en kracht [en dus belastbaarheid] zwanger wordt. Veel fysieke factoren kunnen verschillend zijn door genen, beroep, sport, eerste of volgende zwangerschap, thuissituatie en wel of geen hulp uit de omgeving. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen die gemiddeld 3 x sporten per week in hun zwangerschap beter belastbaar zijn. Behalve fysieke factoren zijn er ook de emotionele factoren die invloed kunnen hebben op de zwangerschap. We kennen de momenten van irritatie op situaties waar de volgende dag misschien hartelijk om gelachen kan worden. Soms kan je in de zwangerschap moeite hebben om de ‘roze wolk’ te zien door dit soort hormoonwisselingen of door langdurige misselijkheid of bekkenpijn.

Zwangerfit is een cursus waar al deze dingen besproken kunnen worden. Er is persoonlijke aandacht voor jouw belastbaarheid, en er is ruimte om al jouw twijfels en vragen te stellen.
Alle spiergroepen worden getraind om de zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen dragen, en ook conditie en coördinatie zijn van groot belang.
De bekkenbodem is een duidelijk aandachtspunt in combinatie met de corestability. Zonder bekkenbodem activiteit is de belastbaarheid bij buikdruk letterlijk lek, dus hier wordt veel coaching op ingezet.

Ook na de bevalling is dit belangrijk omdat het moeilijk is de coördinatie van de bekkenbodem pas te gaan leren kennen als er net vaginaal is bevallen.
De opbouw van kracht en conditie is ook onderdeel van zwangerfit, 4-6 weken na de bevalling mag je weer beginnen te trainen onder begeleiding van een deskundige.
Als er twijfel is over jouw belastbaarheid en functie van de bekkenbodem doordat je een zwaar gevoel, urine verlies, of moeite met windjes tegenhouden of pijn bij gemeenschap hebt, is het belangrijk bij een bekkenbodem fysiotherapeute een afspraak te maken zodat je gericht leert hoe deze spiergroep benut moet worden tijdens buikdruk, en ontspannen moet zijn als er geen buikdruk is. Ook wordt dan gekeken of alle organen weer in de juiste positie zijn en krijg je informatie voor het voorkomen van verzakkingen.
Een zwangerschap en bevalling staat qua belasting en energieverbruik gelijk met het beklimmen van de Mount Everest, het is een echte prestatie, en daar mag je dus alle zorg op maat voor zoeken zodat jij jouw fitheid zoveel mogelijk kans op herstel geeft.

Wil je meer weten over zwangerfit of mamafit? Bekijk onze informatiepagina over zwangerfit of neem dan contact met ons op! 
door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: