Diastase tijdens en na de bevalling.
Ik krijg regelmatig vragen in de MamaFit training als; Mag ik buikspieroefeningen doen tijdens mijn zwangerschap, welke buikspieroefeningen mag ik doen na mijn bevalling, is het normaal dit ik een soort ruimte voel in mijn rechte buikspier, hoe weet ik nu wanneer ik teveel doe met mijn buikspieren…
Ik zal in deze blog eerst wat uitleggen over die ruimte tussen de buikspieren, ook wel een diastase genoemd. Daarnaast zal ik vertellen hoe je dit (voor zover mogelijk) kan voorkomen en wat je ermee moet.
Wat is een diastase?
Een diastase komt bij elke zwangerschap voor en is normaal. Het is het uiteenwijken van de (rechte) buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt. Deze plaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één cm breed. Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om zo ruimte te maken voor je baby. Onder de invloed van zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel soepeler en in combinatie met een groeiende buik kan die middellijn (de bindweefselpeesplaat) uitrekken en zo’n 2 à 2,5 cm breed worden, om zo ruimte te maken voor de baby.
Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit mogelijk extra aandacht.
Een diastase op zichzelf is niet erg, er is veel variatie in anatomie. Wanneer moet je er nu werk van maken?
Voel je bij de zelftest (hieronder toegelicht) een duidelijke ruimte op de lijn tussen je rechte buikspieren en ervaar je één of meer van deze klachten
1.Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, waardoor mentaal ongemak
2.Lage rug- en bekkenklachten
3.Bekkenbodemklachten
4.Obstipatie
5.Pijn rond de navel en/of een navelbreuk
6.Problemen met helemaal doorademen
Zie je bij de zelftest een tuut (bolling) op de lijn, dan is het raadzaam wel een deskundige te raadplegen. Het opbollen kan er namelijk op wijzen dat de manier waarop je ‘core’ (zie afbeelding) functioneert, niet optimaal is. Mogelijk ontwikkel je later daardoor wél klachten die je met behulp van wat simpele adviezen en oefeningen voor had kunnen zijn.
Met een het volgende testje kun je je eigen buik checken op diastase.
Ga op je rug liggen, trek je knieën op en til je hoofd en schouders op, kijk naar je buik of er een tuut zichtbaar is. Je kunt ook voelen naar deze ruimte en diepte in bovenstaande positie. Voelt de tussenruimte slap en diep, dan is er sprake van een diastase.
Helaas is een diastase niet altijd te voorkomen
, maar wat je
echt niet
moet
doen tijdens je zwangerschap zijn oefeningen of bewegingen waarbij je je rechte buikspieren flink
moet aanspannen
. Dus geen sit-ups
, maar ook niet recht omhoog komen
wanneer
je bijvoorbeeld uit bed komt. Het is hierbij beter om eerst op je zij te
draaien en dan op die manier omhoog te komen.
Daarnaast is training van andere spieren, een
juiste ademhaling aanleren en goed advies tijdens je zwangerschap erg
belangrijk.
Een diastase kan veel verschillende oorzaken hebben. Iedere oorzaak vereist een andere aanpak. Dit zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken:
– verkeerde ademhaling
(buikdrukregulatie)
– verkeerde lichaamshouding
– verkeerd gebruik van de buikspieren
Als de diastase onvoldoende herstelt in die 6 maanden na de bevalling en als er klachten ontstaan dan is het zinvol om naar een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan metingen verrichtten en je krijgt dan specifieke oefeningen gericht op een goede samenwerking van de core en om eventuele klachten te laten verdwijnen.
Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting DiastaseNetwerk Nederland , dit is een stichting opgezet door Mirjam Hockx en Ellen Aalpoel met als missie de zorg en preventie rondom diastase te verbeteren






