Het opbouwen van hardlopen voor beginners: Stapsgewijze gids naar succes

Hylke Brouwer • mei 17, 2023

Hardlopen is een toegankelijke en effectieve manier om fit te worden en je gezondheid te verbeteren. Als beginnende hardloper kan het echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de training kunt opbouwen. In deze blog beschrijven we een stapsgewijze opbouw voor beginnende hardlopers, zodat je op een veilige en effectieve manier kunt beginnen met hardlopen en jezelf kunt uitdagen.

Stap 1: Stel haalbare doelen


Voordat je begint met hardlopen, is het belangrijk om duidelijke en haalbare doelen te stellen. Dit kan variëren van het voltooien van een bepaalde afstand tot het verbeteren van je algehele fitheid. Door doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en gefocust blijven. Het helpt als je doelen inspirerend en tegelijk ook realistisch zijn.


Stap 2: Begin met wandelen / joggen


Voor beginnende hardlopers kan het een goed idee zijn om te beginnen met wandelen voordat je begint met hardlopen. Wandelen helpt je lichaam wennen aan de beweging en bereidt je spieren en gewrichten voor op de impact van het hardlopen. Begin met korte wandelingen en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit.


Stap 3: Implementeer een geleidelijk hardloopschema


Een geleidelijk hardloopschema is essentieel om blessures te voorkomen en je conditie op te bouwen. Begin met intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen wandelen en rustig joggen. Bijvoorbeeld, jog 1 minuut en wandel 2 minuten, herhaal dit gedurende 20-30 minuten. Na verloop van tijd kun je de hardloopintervallen verlengen en de wandelintervallen verkorten.


Stap 4: Bouw geleidelijk aan op


Naarmate je conditie verbetert, kun je geleidelijk aan de duur en intensiteit van je hardlooptrainingen opbouwen. Voeg elke week een paar minuten toe aan je totale looptijd en verhoog geleidelijk de snelheid of afstand. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en niet te snel te willen gaan. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen en te herstellen.


Stap 5: Werk aan je looptechniek


Naarmate je meer vertrouwd raakt met hardlopen, is het waardevol om aandacht te besteden aan je looptechniek. Een goede looptechniek kan blessures helpen voorkomen en je efficiënter laten lopen. Enkele belangrijke punten zijn het houden van een rechte houding, landen op de middenvoet, het vermijden van overmatige armbewegingen en het nemen van korte en snelle passen. Mocht je dit moeilijk vinden dan kun je voor advies o.a. terrecht bij ons in het Fysiohuis.


Stap 6: Vergeet niet te rusten en te herstellen


Rust en herstel zijn net zo belangrijk als je trainingsdagen. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen en vermijd overbelasting. Plan rustdagen tussen je hardloopsessies en zorg voor voldoende slaap en goede voeding om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces.


Samenvattend


Als beginnende hardloper is het belangrijk om een geleidelijke en consistente aanpak te volgen. Door doelen te stellen, geleidelijk op te bouwen, aandacht te besteden aan je looptechniek en voldoende rust en herstel te nemen, kun je veilig en effectief beginnen met hardlopen. Geniet van de reis, wees geduldig met jezelf en laat het plezier van het hardlopen je leiden naar succes.


Loop  je tijdens het hardlopen toch tegen problemen aan, en krijg je klachten? Probeer in eerste instantie dan even een rust periode in te bouwen, als dat niet helpt kun je een afspraak plannen bij een van onze hardloopspecialisten Marijn Michels of Hylke Brouwer.




door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: