Mag ik dan helemaal niks lekkers meer nu ik zwanger ben?

Marieke Buitenhuis • aug. 19, 2019

Herken jij dit ook nu je zwanger bent? En verlang je al naar iets wat je nu niet meer mag? Bedenk dan, het zijn ‘maar’ negen maanden. Negen maanden waarin we met liefde, en vooruit… soms een beetje moeite, alles laten staan wat schadelijk is voor onze ongeboren kindjes. Op een mensenleven stellen die negen maanden heel weinig voor. Maar wees ook gerust, je mag heus nog wel lekkere dingen eten en drinken tijdens de zwangerschap! In deze blog zal ik je wat vertellen over voeding tijdens de zwangerschap.

Allereerst eten voor twee is echt niet nodig. Een volwassen vrouw heeft namelijk zo’n 2000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap neemt dit toe met 300-400kcal. Dit komt neer op bijvoorbeeld een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger. Je groeiende baby vraagt om energie, waardoor je iets meer moet eten dan normaal.

Wel is gezond eten tijdens de zwangerschap dubbel zo belangrijk! De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Zo zijn bijvoorbeeld graanproducten belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Groenten en fruit zijn belangrijk voor het verbeteren van de bloeddruk en zorgen voor een goede stoelgang. Was rauwe groenten en fruit wel goed wat in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasmose, ook wel kattenziekte genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet en is gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei zijn nodig als bouwstof en voor aanmaak van weefsel in jou en je baby. Eet geen kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken. Eet daarnaast geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet americain of rosbief). Echter in sommige supermarkten hebben ze tegenwoordig filet americain ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Dus als je hiervan houdt….dan is dit een uitkomst als je zwanger bent!

Het is beter om geen lever te eten, maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. Hierin zit namelijk veel vitamine A en een te veel hiervan kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Daarnaast is (onverzadigd) vet en olie is ook belangrijk. Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol. Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. Naast gezond eten is het belangrijk om goed te drinken. Drink daarom elke dag 1,5-2 liter vocht en drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeïne per dag. Ook alcohol is een NO GO maar tegenwoordig zijn ook heel veel lekkere drankjes alcoholvrij!

Wil je afvallen tijdens de zwangerschap dan is dit niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de baby terecht komen. Wil je toch afvallen bespreek dit dan met je verloskundige.

Zorg dat het eten wat je eet, zoveel mogelijk gezond is, zodat je kindje veel voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit jouw voeding krijgt. En van dat gezonde eten ga jij je zelf ook alleen maar beter voelen! En heb je een keer lekkere trek, dan is dat niet het einde van de wereld! Geniet van dat moment en beloon jezelf en je kind daarna weer met een lekkere gezonde maaltijd! Neem daarvoor bijvoorbeeld is een kijkje op https://9maandenmenu.nl/recepten/. Allemaal lekkere recepten, die jij als zwangere vrouw allemaal wel mag eten! Eet smakelijk!


door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: