Mag ik dan helemaal niks lekkers meer nu ik zwanger ben?
Herken jij dit ook nu je zwanger bent? En verlang je al naar iets wat je nu niet meer mag? Bedenk dan, het zijn ‘maar’ negen maanden. Negen maanden waarin we met liefde, en vooruit… soms een beetje moeite, alles laten staan wat schadelijk is voor onze ongeboren kindjes. Op een mensenleven stellen die negen maanden heel weinig voor. Maar wees ook gerust, je mag heus nog wel lekkere dingen eten en drinken tijdens de zwangerschap! In deze blog zal ik je wat vertellen over voeding tijdens de zwangerschap.
Allereerst eten voor twee is echt niet nodig. Een volwassen vrouw heeft namelijk zo’n 2000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap neemt dit toe met 300-400kcal. Dit komt neer op bijvoorbeeld een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger. Je groeiende baby vraagt om energie, waardoor je iets meer moet eten dan normaal.
Wel is gezond eten tijdens de zwangerschap dubbel zo belangrijk! De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Zo zijn bijvoorbeeld graanproducten belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Groenten en fruit zijn belangrijk voor het verbeteren van de bloeddruk en zorgen voor een goede stoelgang. Was rauwe groenten en fruit wel goed wat in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasmose, ook wel kattenziekte genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet en is gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei zijn nodig als bouwstof en voor aanmaak van weefsel in jou en je baby. Eet geen kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken. Eet daarnaast geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet americain of rosbief). Echter in sommige supermarkten hebben ze tegenwoordig filet americain ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Dus als je hiervan houdt….dan is dit een uitkomst als je zwanger bent!
Het is beter om geen lever te eten, maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. Hierin zit namelijk veel vitamine A en een te veel hiervan kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Daarnaast is (onverzadigd) vet en olie is ook belangrijk. Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol. Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. Naast gezond eten is het belangrijk om goed te drinken. Drink daarom elke dag 1,5-2 liter vocht en drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeïne per dag. Ook alcohol is een NO GO maar tegenwoordig zijn ook heel veel lekkere drankjes alcoholvrij!
Wil je afvallen tijdens de zwangerschap dan is dit niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de baby terecht komen. Wil je toch afvallen bespreek dit dan met je verloskundige.
Zorg dat het eten wat je eet, zoveel mogelijk gezond is, zodat je kindje veel voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit jouw voeding krijgt. En van dat gezonde eten ga jij je zelf ook alleen maar beter voelen! En heb je een keer lekkere trek, dan is dat niet het einde van de wereld! Geniet van dat moment en beloon jezelf en je kind daarna weer met een lekkere gezonde maaltijd! Neem daarvoor bijvoorbeeld is een kijkje op https://9maandenmenu.nl/recepten/. Allemaal lekkere recepten, die jij als zwangere vrouw allemaal wel mag eten! Eet smakelijk!







