Hardlopen en het voorkomen van blessures

Marijn Michels • mei 22, 2019

Hardlopen is gezond, goedkoop en geeft je veel vrijheid. Daarom is hardlopen een van de meest populairste sporten in Nederland. Vooral in de leeftijdsgroep van 20 tot 49 jaar is hardlopen populair, waarbij het aantal vrouwen die met hardlopen zijn begonnen recentelijk sterk gegroeid is. De populariteit van hardlopen is zichtbaar in het toenemende aantal hardloopevenementen, maar ook aan de veel beschikbare hardloop-apps zoals Runkeeper, Strava, Hardlopen met Evy, My Asics, Dutch Runners of Looptijden.nl.

Echter hardlopen is ook een sport die veel blessures veroorzaakt. In 2017 (mei-dec) was bijna één op de zes blessures een blessure door hardlopen (18%). Hardlopen is hiermee na veldvoetbal de tweede sport wat betreft het aantal blessures. Mannen hadden vaker een blessure dan vrouwen en in de leeftijdsgroep 35-54 jaar was het aantal blessures het grootst. Hardlopers raakten vooral geblesseerd aan de knie.

Om te zorgen dat hardlopen een belangrijke bijdrage kan blijven leveren aan het bevorderen en behoud vanje gezondheid, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de preventie van hardloopblessures.

Hoe voorkom je dat je geblesseerd raakt bij hardlopen.

De belangrijkste maatregelen om blessures te voorkomen:

1: Doe een warming-up en cooling-down

Maak er een gewoonte van om voorafgaande aan je looptraining of wedstrijd je spieren goed op te warmen. Begin in wandel- of jogtempo en versnel geleidelijk. Een cooling-down is ook belangrijk als het gaat om het vermijden van blessures. Rustig uitlopen na een pittige loopsessie is ook een manier om je herstel te bevorderen.

2: Schaf regelmatig nieuwe hardloopschoenen aan

Ga na of de schoenen die je draagt passen bij de ondergrond waarop je traint, de juiste maat hebben en nog voldoende ondersteuning bieden. Hardloopschoenen zijn vaak één maat groter dan je normale schoenmaat, omdat je voeten tijdens het hardlopen wat ruimte nodig hebben. Daarnaast verliezen je schoenen na verloop van tijd demping (vaak al na 1 – 1.5 jaar), waardoor ze niet meer voldoende ondersteuning bieden. Zorg er in ieder geval voor dat ze comfortabel zitten en dat je voet niet schuift in de schoen. Ben je een trailrunner en ren je veel off road? Hiervoor zijn ook speciale schoenen verkrijgbaar. Deze beschermen beter tegen ongelijke ondergronden (losse stenen en takjes) en bieden bovendien meer grip dan normale hardloopschoenen.

3: Controleer je techniek

Het toepassen van de verkeerde techniek is een bekende veroorzaker van blessures. Voorbeelden van verkeerde techniek bij het hardlopen zijn het wegzakken van de heup, het naar binnen zakken van de knie of het doorzakken van de voet. Dit zorgt voor een verkeerde belasting van je lichaam en kan op den duur zorgen voor overbelasting. Loopscholing kan je techniek verbeteren. Laat je techniek bijvoorbeeld checken in een van de betere hardloopspeciaalzaken, bij een atletiekvereniging of bij het Runninghuis (onderdeel van het Fysiohuis)

4: Bouw je training geleidelijk op

Start je net met hardlopen? Dan is het belangrijk dat je je training geleidelijk opbouwt. Je lichaam moet wennen aan de (specifieke) belasting en heeft hiervoor de tijd nodig. Gedurende de tijd zal je lichaam sterker worden en meer belasting aankunnen.

5: Rust

Gun jezelf minstens een dag herstel na een zware training. Als je de ene dag een snelheidstraining afwerkt, loop je de volgende dag in hersteltempo. Hetzelfde geldt voor lange duurlopen, die laat je volgen door een training met korte sessie. Beginnende lopers hebben het meeste baat bij twee dagen rust na een zware training.

6: Doe spierversterkende oefeningen

In de wetenschappelijke literatuur is er bewijs dat spierversterkende en coördinatieoefeningen (als onderdeel van een warming-up, tijdens/naast een training en/of thuis) effectief zijn ter voorkoming van sportblessures. Om hardloopblessures tegen te gaan, is het uitvoeren van oefeningen sterk aanbevolen. Deze oefeningen zijn gericht op verschillende aspecten, bijvoorbeeld kracht, coördinatie, flexibiliteit en/of rompstabiliteit, en dienen minimaal twee keer per week te worden uitgevoerd. Krachtoefeningen (zonder apparatuur en ook thuis uit te voeren) helpen bij de opbouw van sterke, krachtige spieren of spiergroepen die wellicht nog te zwak zijn ten opzichte van andere spieren of ten opzichte van de gevraagde traingingsbelasting. Stabiliteitsoefeningen zijn bevorderend om spieren en gewrichten optimaal gecoördineerd te laten werken zodat een juiste hardloophouding stabiel en langdurig kan worden genomen. Bij stabiliteitsoefeningen ligt het accent op coördinatie en balans. Het rekken is naar de actuele stand van de wetenschap niet met een eenduidige uitspraak te onderbouwen. Desondanks worden dynamische rekoefeningen aanbevolen om de doorbloeding en soepelheid van spieren te verbeteren en de range of motion (ROM) van gewrichten te vergroten. Omdat bij het hardlopen bepaalde spieren vaak eenzijdig worden getraind en belast, komt het vaak voor dat pijnklachten in andere, minder belaste en getrainde, spieren ontstaan. Om dat te voorkomen is het van belang om bijvoorbeeld de rompspieren (buik, rug, bekken), ook genoemd ‘core’, te versterken. Daarvoor kunnen rompstabiliteitsoefeningen worden uitgevoerd.

7: Ondergrond

Loop niet altijd op de weg. Een harde ondergrond is meer belastend. Bovendien is het afwisselen van ondergrond een stimulans voor je spieren en pezen zich te versterken. Als het niet mogelijk is regelmatig een training op een zachte ondergrond te doen, probeer dan wel stukjes gras langs de weg mee te pikken.

Wat te doen bij pijn?

Natuurlijk zal het regelmatig voorkomen dat je als loper pijn hebt. Dat komt vaak door overbelastingsblessures. Daarom nog een aantal tips hiervoor, of beter gezegd: hier tegen.

Leer te luisteren naar je lichaam. En doe wat met de signalen die je lichaam geeft.

1: Als de pijn snel verdwijnt wanneer je klaar bent met hardlopen, kun je gerust doorgaan met lopen. Houd de pijn natuurlijk wel in de gaten.

2: Wanneer de pijn de volgende ochtend nog aanwezig is, kun je beter je volgende twee trainingen aanpassen qua intensiteit en trainingsduur. Loop dan op een rustig tempo de helft van wat je eigenlijk zou moeten lopen.

3: Loop nooit door de pijn heen.

4: Blijft de pijn langer duren? Train dan gewoon twee tot drie weken helemaal niet. Wil je toch bewegen? Doe dan aan zwemmen, wandelen of fietsen. Dat is veel minder belastend. Overweeg een bezoek aan de dokter of fysiotherapeut.

5: Heb je na deze weken rust nog steeds pijn? Dan is het echt tijd om een fysiotherapeut te bezoeken.

Voor informatie over de behandeling van hardloop blessures kun je hierklikken.

door Hylke Brouwer 24 apr., 2024
“Met jouw bedrijf bouwen aan een gezonde werkomgeving, waar vitaliteit en succes samenkomen!"
door Laura Jansen 24 apr., 2024
Jerry studeerde fysiotherapie op de Hogeschool van Utrecht. Na zijn studie heeft hij eerst een tijdje in het ziekenhuis gewerkt, maar toen hier een vacature vrij kwam heeft hij toch gekozen voor het werken in een praktijk in de eerste lijn. Iets wat heel goed bij hem past!
door Gerda 21 mrt., 2024
Mirjam Wagenaar is onze ergotherapeut, zij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast haar werk als ergotherapeut heeft zij zich ook gespecialiseerd als handtherapeut.
door Tijmen Leenders 20 mrt., 2024
Er zijn veel partijen bezig met gezondheid en preventie in Bunschoten, zoals Fysiohuis met de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met overgewicht) en NBSS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) organiseert diverse sport en beweegmomenten voor diverse groepen. Fysiohuis en NBSS werken voor de GLI doelgroep nu samen! Er is nu ook een beweeguur voor oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Het beweeguur vindt iedere maandag plaats van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon , Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten .
door Nadine Goes 28 feb., 2024
Als bewegen en oefeningen doen moeilijk gaat, kan hydrotherapie een fijne en effectieve manier zijn van bewegen. Fysiotherapeut Nadine Goes geeft iedere week een hydrotherapie training in zwembad de Duker.
door Laura Jansen 23 feb., 2024
Youri studeerde in Utrecht af als fysiotherapeut. Een paar jaar later rondde hij de Master Manuele therapie af, waarmee hij zich specialiseerde in de wervelkolom. In een kort interview vertelt hij iets over zichzelf en zijn werk binnen het Fysiohuis.
door Jacqueline Vrieling van Maren 21 feb., 2024
Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten, die verschillende oorzaken kan hebben. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en wat is niet waar? In deze blog kan je een paar feiten en fabels lezen over hoofdpijn.
door Jacqueline Vrieling 24 jan., 2024
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet meer met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2024 heeft het Fysiohuis voor Fysiotherapie geen contract met Aevitae (EUCARE), A.S.R. (label Ditzo) en ONVZ (labels VVAA en Jaaah). Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract.
door Hylke Brouwer 17 nov., 2023
Hylke Brouwer, fysiotherapeut en manueel therapeut was afgelopen 5 november aanwezig bij de grootste marathon ter wereld; de New York City Marathon! Hij was daar met twee redenen, allereerst het begeleiden van een groep lopers die de marathon hebben gelopen voor de het goede doel de Cliniclowns België en daarnaast om zelf de marathon te lopen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen voor, tijdens en na de marathon.
Meer berichten
Share by: